Kubanerna får rösta men inte välja

Demonstranter lyfter den kubanska flaggan.

På söndag den 26 mars utses den kubanska nationalförsamlingen – något val är det inte. Det kubanska kommunistpartiet fortsätter vid makten.

När kubanerna erbjuds rösta 26 mars finns det inga likheter med ett fritt och demokratiskt val. Det finns bara en kandidat till varje plats i nationalförsamlingen och varje kandidat har godkänts av allierade med kommunistpartiet. De har hittills aldrig nominerat en enda oppositionell kandidat. Därtill utesluter vallagen åtgärder som “syftar till att påverka väljarnas beslut att rösta för eller emot någon kandidat”. Det är alltså förbjudet att bedriva valkampanj. Det är omöjligt för kubanerna att välja en annan regering än den som styrt landet sedan 1959. Kubanerna får rösta men inte välja. 

Människorättsförsvarare inom och utanför landet menar på att valen den 26 mars inte är legitima, eftersom det inte finns någon verklig möjlighet att välja mellan olika förslag; och att valen i slutändan bara är en legitimering av regimen. De senaste valen har allt fler människor valt att avstå att rösta som en protest mot avsaknaden av demokrati i landet. En utveckling som förmodas fortsätta på söndag.

– Tre miljoner kubanska väljare avstår att rösta. Dessa tre miljoner blir inte representerade och röstlängden i mitt land är åtta miljoner. Om nästan 40 procent av väljarkåren inte representeras är inte valen legitima, säger människorättsförsvararen och historikern Manuel Cuesta Morúa i en intervju med Civil Rights Defenders Latinamerikaavdelning.

Behöver stöd utifrån

De kubanska myndigheterna har gått hårt åt de människor som vågat stå upp mot regeringen. Under sommaren 2021 utbröt de största demonstrationerna mot regeringen sedan Castro tog makten 1959. Demonstranterna, inklusive minderåriga, dömdes till långa fängelsestraff.

– Det viktiga nu är att de människorättsförsvarare som arbetar för demokrati i landet får stöd från omvärlden. Det internationella samfundet behöver i sin tur också sätta press på Kuba att genomföra fria och demokratiska val, säger Erik Jennische, chef för Latinamerikaavdelningen på Civil Rights Defenders.

Erik Jennische menar att Sverige och EU kan spela en stor roll i den demokratiska utvecklingen i Kuba. Läs vår debattartikel om hur Sverige kan påverka, i tidningen Omvärlden: I Kubas val finns endast en kandidat – nu är det dags för svenska regeringen att pressa på för demokrati.

Bli månadsgivare och stå upp för grundläggande fri- och rättigheter!
Taggar