Civil Rights Defender of the Year OVD-Info stämplas som ”utländsk agent”

OVD-Info. Foto: Semen Katz för Medusa.

I en koordinerad attack mot det ryska civila samhället har ett stort antal organisationer, individer och medier i dag stämplats som ”utländska agenter” av ryska myndigheter. Bland de riktade medierna finns det oberoende medie- och människorättsprojektet OVD-Info, mottagare av Civil Rights Defenders of the Year Award 2021. Civil Rights Defenders uttrycker djup oro över utvecklingen och fördömer de ryska myndigheternas agerande. Som utländsk agent kommer OVD-Info nu att vara kraftigt begränsade i sitt arbete.


Läs ett uttalande från OVD-Info på engelska  och ryska

Lagen om utländska agenter gör det möjligt för ryska myndigheter att stämpla politiska organisationer och individer som får utländsk finansiering eller ägnar sig åt politisk verksamhet som ”utländska agenter”. Denna stämpel, och stigmat kring den, kväver civilsamhället och förtrycker individers rätt till föreningsfrihet. Sedan den ryska statsduman antog nya ändringar i lagen i december 2020 har den använts för att tysta människorättsaktivister, kritiska journalister och den politiska oppositionen i allt snabbare takt. Utöver OVD-Info har två oberoende medieprojekt, tre icke-statliga organisationer, en oregistrerad grupp och 22 personer i dag stämplats som ”utländska agenter”. De kommer att vara kraftigt begränsade i sitt arbete och måste bland annat beteckna sig själva som ”utländska agenter” i allt sitt offentliga material.

”Civil Rights Defenders står i solidaritet med OVD-Info och de stämplade organisationerna och individerna. Vi fördömer kraftigt de ryska myndigheternas agerande. OVD-Infos arbete är legitimt och oerhört viktigt för kampen för ett demokratiskt Ryssland. De stämplade organisationerna måste tillåtas utföra sitt arbete, säger Ana Furtuna, Eurasienchef på Civil Rights Defenders.

Om OVD-Info

OVD-Info är ett oberoende människorättsprojekt som fokuserar på politisk förföljelse av dem som utövar sin rätt till fredliga sammankomster. De ger information om godtyckliga gripanden under protester och erbjuder rättshjälp till dem som har gripits. De har beskrivits som ”Rysslands livlina för arresterade demonstranter”.

Rätten till mötesfrihet har blivit en av de mest angripna rättigheterna i Putins Ryssland, där regimen ofta slår ner på oliktänkande. Människor som utövar sin konstitutionella rätt att delta i fredliga demonstrationer är en av de grupper som är mest utsatta för politisk förföljelse.

Under de senaste tio åren har OVD-Info blivit en oumbärlig resurs för offer för politisk förföljelse i Ryssland, men även för det civila samhället och oberoende medier i stort. Många viktiga rapporter om mötesfrihet i Ryssland använder det material som OVD-Info tillhandahåller. Både inhemska och internationella medier förlitar sig på deras uppgifter. Under protesterna 2020/2021 i Ryssland var OVD-Info avgörande för att dokumentera data om antalet gripna demonstranter.

Taggar ,