Belgrad Pride satte press på serbiska regeringen

Belgrad Pride 2021

Civil Rights Defenders var med och arrangerade Belgrad Pride, som hölls den 18 september i den serbiska huvudstaden. Huvudtema för året var rätten till samkönade partnerskap.
­­­
Vi kräver att den serbiska regeringen antar en lag som tillåter samkönade partnerskap innan Europride 2022, sa Goran Miletić, medarrangör till Belgrad Pride och chef för Europa- och MENA-avdelningen vid Civil Rights Defenders.

Belgrad Pride hölls den 18 september och paraden lockade i år runt 1000 personer. Slogan för årets Pride var ”Love is Law” och eventet lyfte hbtqi-rörelsens kamp för att få igenom en lag som tillåter samkönade äktenskap i Serbien. Goran Miletić, chef för Europa- och MENA-avdelningen vid Civil Rights Defenders, var med och talade vid den lördagens marsch.

Vi har kämpat för en lag som tillåter samkönade äktenskap 20 år. Även om det har skett vissa framsteg på senare tid har arbetet med lagen gått alldeles för långsamt. Vårt krav är att regeringen vid nästa Pride i Belgrad, EuroPride 2022, antar denna lagstiftning utan ytterligare förseningar.

Nästa år går Europride, Europas största Pride-evenemang, av stapeln i staden. Förhoppningarna är stora på att det ska sätta press på regeringen att agera.

Positiva signaler från regeringen

Som en del av Prideveckan anordnade Civil Rights Defenders den 16 september en internationell konferens om mänskliga rättigheter. Den samlade företrädare för regeringen, internationella institutioner och människorättsorganisationer för en diskussion om hbtqi-inkludering. Med vid konferensen fanns Serbiens minister för mänskliga rättigheter, Gordana Čomić.

Det är inte en fråga om lagen om samkönade partnerskap kommer att antas, utan när, sa Gordana Čomić vid mötet.

Enligt en undersökning publicerad tidigare i år stöder majoriteten av medborgarna i Serbien rätten till samkönade partnerskap.

Den 17 september hölls även ”Pride Forum” där man bland annat diskuterade utmaningarna för Pride-organisationer runt om i Europa.

Taggar ,