Ales Bialiatski en av årets Right Livelihood-pristagare

Den belarusiska människorättsförsvararen Ales Bialiatski är en av de som tilldelas årets Right Livelihood-pris, också känt som det ”alternativa nobelpriset”. Ales Bialiatski, som var 2014 års vinnare av utmärkelsen The Civil Rights Defender of the Year Award, har arbetat för demokrati och mänskliga rättigheter i Belarus i över 30 år.

Ales Bialiatski grundade den Minskbaserade organisationen Viasna 1996. Viasna arbetar för att stärka de medborgerliga och politiska rättigheterna i landet genom att dokumentera människorättskränkningar och bevaka val. Viasna är i dag landets ledande människorättsorganisation.

Ales Bialiatski och Viasna har gjort viktiga insatser under protesterna som spritt sig över landet sedan presidentvalet tidigare i år genom att försvara demokratiaktivisternas rättigheter och dokumentera människorättskränkningar. Bialiatski är också en av medlemmarna i det koordinationsråd som tillsattes i augusti i år, som består av representanter från oppositionen och civilsamhället. Rådets syfte är att främja dialog och motverka den politiska kris som landet befinner sig i.

“Bialiatski och Viasna fortsätter att stå upp för de många människor som trots stora personliga risker protesterar mot Lukasjenkos diktatur. Genom sitt åtagande att arbeta för demokrati och mänskliga rättigheter har Bialiatski och Viasna lagt grunden till ett fredligt och demokratiskt Belarus”, skriver Right Livelihood-stiftelsen på sin hemsida.

Bialiatski har suttit fängslad i flera år på grund av sitt arbete för mänskliga rättigheter. De belarusiska myndigheterna har upprepade gånger även gett sig på Viasna och dess medlemmar.

Civil Rights Defenders är väldigt glada att dessa välförtjänta vinnare prisas och att deras arbete för mänskliga rättigheter i Belarus uppmärksammas.

De tre andra pristagarna är den iranska juristen Nasrin Sotoude, den amerikanska medborgarrättsjuristen Bryan Stevenson och Lottie Cunningham Wren som är jurist och försvarar nicaraguanska urfolks lagliga rätt till mark och naturresurser.

Civil Rights Defenders sänder sina varmaste gratulationer till Ales Bialiatski, Viasna och de andra pristagarna.

Taggar ,