Burmesisk aktivist döms till böter för att ha protesterat mot internetnedstängning

Maung Saungkha framför sin dator
Aktivisten och poeten Maung Saungkha. Bild: Civil Rights Defenders.

Idag föll domen mot den burmesiske yttrandefrihetsaktivisten och poeten Maung Saungkha. Han döms till böter för att ha krävt ett slut på de omfattande internetnedstängningarna i de konfliktdrabbade regionerna Rakhine och Chin. Maung Saungkha, som även är chef för vår partnerorganisation Athan, har erkänt det så kallade brottet och accepterar konsekvenserna för att illustrera de allvarliga begränsningarna av yttrandefriheten i Burma.

Det har gått mer än ett år sedan internet stängdes ner i två av Burmas fattigaste och mest konfliktdrabbade regioner – Rakhine och Chin-staterna. Samtidigt blir konflikten mellan den burmesiska armén och den väpnade gerillagruppen Arakan Army i Rakhinestaten allt blodigare.

Den pågående nedstängningen av internet – som har beskrivits som ”världens längsta regeringspåtvingade internetavbrott” – är en allvarlig kränkning av grundläggande medborgerliga rättigheter. Det finns krav på att sådana restriktioner bara får genomföras om de är nödvändiga och proportionerliga. Mot bakgrund av den pågående konflikten – där civilbefolkningen används som måltavlor för det dödliga våldet – kan bristen på användbara kommunikationsmetoder vara direkt livshotande för många burmeser.

Den 21 juni 2020 – på årsdagen för nedstängningen av internet – hängde Maung Saungkha upp en banderoll med texten ”Stängs internet ner i syfte att dölja krigsförbrytelser och för att döda människor?” i en vägkorsning i den burmesiska huvudstaden Rangoon.

Tidigare i veckan uppmanade Civil Rights Defenders de burmesiska myndigheterna att lägga ner anklagelserna mot Maung Saungkha. Vi ser positivt på att Maung Saungkha inte döms till fängelse men fördömer dagens domslut som är en tydlig kränkning av hans yttrandefrihet och rätt till fredlig demonstration. Vi uppmanar myndigheterna i Burma att sluta trakassera de modiga människor som trots allt vågar stå upp mot orättvisa och människorättskränkningar. Vidare uppmanar vi myndigheterna att häva internetrestriktionerna i Rakhine och Chin-staterna, samt omedelbart sluta använda civilbefolkningen som måltavlor i den pågående väpnade konflikten.

Taggar ,