Vi kräver att anklagelse mot burmesisk aktivistpoet läggs ner

Maung Saungkha framför sin dator.
Maung Saungkha riskerar tre månaders fängelse för att ha protesterat mot nedstängningen av internet i delar av Burma. Bild: Civil Rights Defenders.

I ett uttalande idag kräver Civil Rights Defenders och sex andra organisationer att de burmesiska myndigheterna omedelbart lägger ner anklagelsen som riktats mot yttrandefrihetskämpen och poeten Maung Saungkha. Det var den 7 juli i år som polisen i huvudstaden Rangoon anklagade honom för att ha organiserat en protest mot den omfattande nedstängningen av internet i de konfliktdrabbade regionerna Rakhine och Chin. Domen mot Maung Saungkha väntas meddelas den 4 september.

Myndigheterna menar att Maung Saungkha ska ha hängt upp en banderoll med texten ”Stängs internet ner i syfte att dölja krigsförbrytelser och för att döda människor?” i en vägkorsning i centrala Rangoon den 21 juni 2020 – ettårsdagen för nedstängningen av internet i delar av regionerna Rakhine och Chin. Maung Saungkha, som har erkänt detta så kallade brott, riskerar nu upp till tre månaders fängelse samt böter för att ha protesterat utan tillstånd.

Nu kräver vi att myndigheterna omedelbart lägger ner anklagelserna mot Maung Saungkha samt upphäver domarna mot de nio studentaktivister som också fått utstå repressalier i samband med protester mot nedstängningen av internet. Vidare kräver vi att regeringen upphäver eller ändrar alla repressiva lagar som kränker rätten till yttrande-, mötes- och föreningsfrihet.

Läs hela det gemensamma uttalandet och se listan över organisationer som står bakom det i vår artikel på engelska.

Taggar ,