Kirgizistan måste dra tillbaka brottsanklagelser mot människorättsförsvare

I Kirgizistan anklagas människorättsförsvararen Kamil Ruziev för brott på falska grunder i vad som ser ut att vara ett straff för hans arbete med mänskliga rättigheter. Tillsammans med fyra andra organisationer uppmanar Civil Rights Defenders landets myndigheter att dra tillbaka anklagelserna och skydda honom från förföljelse samt att utreda de fall av människorättskränkningar som Kamil Ruziev uppmärksammat i sitt arbete.

Kamil Ruziev är chef för stiftelsen ”Ventus” och är känd för att försvara rättigheter för brottsoffer som utsatts för tortyr, våld i hemmet och diskriminering. Anklagelserna som riktats mot honom tros vara kopplade till hans arbete för mänskliga rättigheter och bör omedelbart dras tillbaka.

Läs hela uttalandet här (på engelska).

Taggar