Civil Rights Defender of the Year Award skjuts upp med anledning av coronapandemin

Prisstayetten mot svart bakgrund

Prisceremonin för årets utdelning av Civil Rights Defender of the Year Award har skjutits upp på grund av den rådande coronapandemin. Priset kommer istället att delas ut under nästa års prisceremoni som är planerad att äga rum i Stockholm under våren 2021.

Åtgärderna som införts för att bromsa spridningen av covid-19 kvarstår. Det rör sig bland annat om reserestriktioner, begränsningar av större folksamlingar samt tydliga rekommendationer från svenska myndigheter att ta ansvar och tillämpa social distansering. Mot denna bakgrund har Civil Rights Defenders styrelse beslutat att det vare sig är möjligt eller förnuftigt att hålla en prisceremoni i slutet av maj 2020 – vilket var den ursprungliga planen. Styrelsen har därför fattat beslut om att skjuta upp utdelningen av priset och istället dela ut två pris under ceremonin 2021. Beroende på ett antal säkerhetsaspekter kan årets prisvinnare komma att tillkännages redan senare i år.

– På grund av coronapandemin kommer vi tyvärr inte att kunna dela ut årets Civil Rights Defender of the Year Award. Samtidigt är kampen för demokrati och mänskliga rättigheter viktigare än någonsin. Vi ser hur auktoritära ledare runt om i världen använder pandemin för att urholka de mänskliga rättigheterna och ta ett allt hårdare grepp om makten. Det är därför helt avgörande att vi fortsätter att uppmärksamma de modiga människorättsförsvarare som vägrar låta sig stoppas. Civil Rights Defenders kommer att fortsätta stötta dem och deras arbete i denna mycket speciella tid, säger Anders Pettersson, Executive Director för Civil Rights Defenders.

År 2018 gick priset till den Turkiske journalisten och människorättsförsvararen Murat Çelikkan.

Sedan 2013 delar Civil Rights Defenders årligen ut priset Civil Rights Defender of the Year Award till en framstående människorättsförsvarare. Mottagaren av priset är en person som, trots att det innebär stora risker för hens egen säkerhet, fortsätter att kämpa för att mänskliga rättigheter ska erkännas och respekteras. Priset syftar bland annat till att belysa situationen för människorättsförsvarare som arbetar i repressiva miljöer samt bidra med internationell uppmärksamhet för att öka deras säkerhet.

Några av de människorättsförsvarare som tidigare mottagit priset är Márta Pardavi (2019) som leder den ungerska Helsingforskommittén, Murat Çelikkan (2019) som är chef för den turkiska människorättsorganisationen Hafıza Merkezi samt den tongivande sydsudanesiske människorättsförsvararen Edmund Yakani (2017). Information om samtliga tidigare prisvinnare finns att hitta här.

Här kan du läsa mer om Civil Rights Defender of the Year Award.

Taggar