Civil Rights Defender of the Year 2019 – Márta Pardavi

Juristen Márta Pardavi från Ungern har utsetts till årets människorättsförsvarare. Som frispråkig, kritisk röst mot Ungerns regering och dess politik är hon ofta en måltavla för smutskastning och trakasserier. Hon får priset för bland annat sitt arbete för utsatta grupper samt sin outtröttliga kamp mot den systematiska nedmonteringen av demokratin i Ungern.

Márta är en av ledarna för den ungerska Helsingforskommittén som bevakar de mänskliga rättigheterna och upprätthållandet av rättsstaten genom rättsliga och opinionsbildande insatser. Utöver detta jobbar ungerska Helsingforskommittén med att uppmärksamma premiärminister Viktor Orbáns försök att försvaga demokratin genom sina nya lagar och regler. Organisationens framgång, och framförallt deras stöd till migranter, har gjort dem till en måltavla för regeringens smutskastningskampanjer.

Demokratin är hotad i hela världen och nu ser vi vad auktoritära partier gör när de kommer till makten. De riktar in sig på kritiker, människorättsförsvarare och marginaliserade grupper och utmålar dessa som ett hot mot samhället. Vi ser detta hända i Ungern men även i andra länder som Polen. Denna utmärkelse skickar en väldigt stark signal om erkännande av vårt arbete, och att vi i civilsamhället kommer att fortsätta att försvara de demokratiska värderingarna, säger Márta Pardavi.

Márta Pardavi, Civil Rights Defender of The Year 2019

Under många år har juristen Márta Pardavi försvarat medborgerliga och politiska rättigheter i Ungern, där hon leder den ungerska Helsingforskommitténs arbete med att ge skydd till flyktingar. Med stor kompetens, värdighet och mod konfronterar hon de som systematiskt försöker avveckla civilsamhället och normalisera främlingsfientlighet och hatbrott. För sitt framstående arbete och engagemang för de mest utsatta, tilldelas Márta priset Civil Rights Defender of the Year Award 2019, lyder Civil Rights Defenders styrelses motivering.

Demokratin på tillbakagång

Under de två första decennierna av Ungerns postkommunistiska historia var landet en ung men stabil demokrati. En framgångssaga som handlade om att gå från auktoritärt styre till demokrati. Idag har premiärminister Viktor Orbán haft makten i nästan 10 år, och under hans styre har Ungern genomgått dramatiska förändringar. Efter att ha vunnit valet 2014 meddelade Orbán öppet att han skulle nedmontera demokratin i landet. Fyra år senare, och efter ännu seger i valet 2018, befinner sig Ungern i ett tillstånd som kännetecknas av ensidig propaganda, tystandet av kritiska röster och där konstitutionella förändringar och lagändringar gjort det möjligt för Orbán och hans parti Fidesz att styra över landets oberoende institutioner.

Korruption och främlingsfientlighet ökar i landet, och människorättsförsvarare och regeringskritiker utsätts för hatkampanjer och hotas av åtal. Efter valet 2018 publicerade en regeringsvänlig veckotidning en lista på över 200 personer, inklusive människorättsförsvarare och hela personalstyrkan hos den ungerska Helsingforskommittén, men även journalister och akademiker. Dessa 200 personer listades som legosoldater åt ungersk-amerikanske investeraren George Soros. Under valkampanjen hänvisade premiärminister Viktor Orbán till de Soros-allierade i Ungern som en grupp som försökte störta regeringen och öppna upp landet för invandrare.

Trots verkligheten som Ungerns människorättsförsvarare och människorättsorganisationer befinner sig i fortsätter de att utmana regeringens lagar och propaganda, och stödet för deras aktiviteter växer.

Många civila samhällsorganisationer arbetar tillsammans för att ta itu med detta och medan det troligen var både oönskat och oavsiktligt har trycket på oss gjort oss bättre på att arbeta tillsammans, vilket gör oss starkare. Och detsamma gäller för regeringens kampanjer emot oss som organisationer – vi har flera gånger sett att allmänhetens stöd växer som en oavsiktlig följd av statens propaganda, säger Márta Pardavi.

Om priset Civil Rights Defender of the Year Award

Sedan 2013 delar Civil Rights Defenders årligen ut priset Civil Rights Defender of the Year Award till årets människorättsförsvarare. Mottagaren av priset är en människorättsförsvarare som, trots att det innebär stora risker för hens egen säkerhet, fortsätter att kämpa för att mänskliga rättigheter ska erkännas och respekteras. Arbetet måste utföras utan våld och inom en oberoende människorättsorganisation.

Läs frågor och svar om priset här. 

Läs mer om Civil Rights Defender of the Year Award här.

 


Presskontakt

För mer information:
press@crd.org, Tel +46 76 576 27 62

Taggar , ,