Coronapandemin – ett allvarligt hot mot fängslade journalisters hälsa

Civil Rights Defenders och 80 andra organisationer som arbetar för yttrandefrihet och mänskliga rättigheter skriver idag till afrikanska statschefer med uppmaningen att omedelbart släppa alla fängslade journalister i sina respektive länder. Deras hälsa är allvarligt hotad av den pågående coronapandemin. 

För journalister som sitter fängslade i länder som drabbats av det nya coronaviruset kan frihet nu vara en fråga om liv och död. Fängslade journalister har ingen kontroll över sin omgivning, kan inte välja att isolera sig samt nekas ofta nödvändig medicinsk vård. 

En stor andel av dessa journalister har fängslats utan rättegång och suttit frihetsberövade under långa perioder. Många lider av dålig hälsa som förvärras av underliggande hälsotillstånd och överfulla fängelser där malaria, tuberkulos och andra sjukdomar inte är ovanliga. 

Vi uppmanar afrikanska statschefer att frige samtliga fängslade journalister i sina respektive länder samt göra sitt yttersta för att skydda den fria pressen och rätten till information i denna avgörande tid. 

Läs hela det öppna brevet här (på engelska). 

Vi håller ögonen på makten.

Auktoritära stater får inte använda pandemin som ursäkt för att tysta kritiska röster. Vi bevakar och utkräver ansvar när människors fri- och rättigheter kränks.  Du kan vara med och hålla koll tillsammans med oss här:

Genom att gå vidare godkänns vår personuppgiftshantering.

Läs mer om att hålla koll på makten under pandemin här
Taggar , ,