Vi kan göra stor skillnad – Karen Mukwasi

Karen Mukwasi, chef och medgrundare av The Pada Platform, Zimbabwe

Över hela världen står kvinnliga människorättsförsvarare upp mot orättvisor och kämpar för mänskliga rättigheter, fred och jämlikhet – trots, eller kanske på grund av, de enorma utmaningar de möter. Den här veckan uppmärksammar vi den internationella dagen för kvinnliga människorättsförsvarare och hyllar det oerhöda arbete som utförs av kvinnliga människorättsförsvarare världen över.

Karen Mukwasi är chef och medgrundare av Pada Platform, en organisation som arbetar med unga tjejer och kvinnliga människorättsförsvarare.

Att vara en kvinnlig människorättsförsvarare i Zimbabwe

– Den största utmaningen är kontexten vi arbetar i. Vi befinner oss i ett land med ett starkt patriarkat. Som kvinna förväntas du synas men inte höras. Varje gång en kvinna vågar ta plats upplevs det kränkande för en viss grupp människor. Det är svårt att arbeta i en förtryckande kontext eftersom du alltid är osäker på om du ens vågar säga något. Därför är det rätt tufft att just vara en kvinna som inte är tyst. Det är också svårt att se andra kvinnor bli tystade, ibland på helt brutala sätt. Du är inte heller säker på vilka risker du tar om du säger ifrån. Samtidigt är beslutet att hålla tyst inte ett du har råd att fatta, säger Karen Mukwasi.

Karen och hennes organisation arbetar för kvinnors och unga flickors rättigheter och för att vara en plats som ger dem möjlighet att innovera, skapa och ta plats genom att använda sig av digitala plattformar och medier.

– Jag bestämde mig egentligen inte för att arbeta med de här frågorna eller med människorättsförsvarare. Det blev helt enkelt så när jag upptäckte att kvinnors röster inte var representerade och att många frågor som rör kvinnor tystades ner.

Något som aldrig hänt förut

– Ett ögonblick när jag insåg att vi kan göra stor skillnad hände 2021. En ung kvinna, snarare en flicka, 14 år gammal, dog i samband med en förlossning. Hon var utsatt för ett barnäktenskap och kunde inte föda barnet. Hon begravdes sedan på en helgedom utan att myndigheterna ens visste om att hon dött.

När vi hörde hennes historia försökte vi se till att hon fick rättvisa, även om vi redan hade förlorat henne.

Karen Mukwasi om en ung flickas tragiska öde och namninsamlingen som ledde till något som aldrig har hänt förut.

– Jag skapade en namninsamling riktad till polisen. Inom 48 timmar hade vi fått in över 80 000 underskrifter och det kom stöd från hela världen. Vi fick till och med ett svar från polischefen! Efter det gav polisen oss löpande uppdateringar om vad som hände i fallet – något som aldrig har hänt förut. Då insåg jag att om en enda namninsamling kan göra sådan skillnad, om den kan föra kvinnor samman på det här viset och ge så många resultat, då är det möjligt att göra skillnad.

Vi kan göra skillnad

Karen säger att vi måste fortsätta kämpa.

– Det som får mig att fortsätta är de små segrarna. Ibland arbetar du i miljöer som känns hopplösa. Sedan händer något och du vinner en liten seger. När du ser förändringen du är kapabel till så vill du såklart vinna fler små segrar så som den första. Och någon dag kommer du kanske att fira en stor seger.

Vad skulle du vilja säga till andra kvinnliga människorättsförsvarare?

Skapa inte problem i onödan utan var alltid medveten om vilka risker du möter. Titta inuti dig själv för att hitta styrkan till att fortsätta kämpa. Fyll alltid på dina egna energidepåer och ta hand om dig själv när det kommer till ditt eget mående och säkerhet, säger Karen. Sedan avslutar hon:

– Vi är i det här tillsammans. Vi kan befinna oss i olika länder eller olika sammanhang, men kampen är densamma. Låt oss försöka ge varandra solidaritet så ofta vi kan. Vi har inte råd att ge upp.

Läs mer

Läs mer om det otroliga arbete som utförs av kvinnliga människorättsförsvarare över hela världen här.

Taggar , ,