Natalia Project visas på ny utställning på Tekniska museet

Monter som presenterar Natalia Project
Natalia Project visas på den nya utställningen Hyper Human på Tekniska museet i Stockholm. Bild: Anna Gerdén, Tekniska museet.

Idag öppnar utställningen Hyper Human på Tekniska museet i Stockholm. På utställningen visas bland annat vårt säkerhetsprogram Natalia Project – världens första överfallslarm för utsatta människorättsförsvarare.

Hyper Human presenterar olika områden där tekniken är på väg att bli en allt viktigare del av mänskligheten. Frågan om vad som är tekniskt möjligt blandas med funderingar kring etik, jämlikhet, hållbarhet och rättvisa. Utställningen pågår i flera år.

Som besökare kan du ta del av intervjuer med två deltagare i vårt Natalia Project – Génesis Dávila från Venezuela och Abdifatah Hassan Ali från Somalia. De berättar om hur det är att försvara mänskliga rättigheter i länder där detta innebär en fara för den egna säkerheten samt varför tekniska säkerhetslösningar som Natalia Project kan vara en livlina.

– Regimen i Venezuela ser oss människorättsförsvarare som fiender och terrorister och det är vanligt att vi blir utsatta för hot och våld. Natalia Project får oss att känna oss lite mer trygga. Det är positivt att regeringen vet att vi använder larmen eftersom de förstår att någon annan ser vad som händer och finns där för att skydda oss. Om de vet att internationella aktörer kommer att rikta sin uppmärksamhet mot dem ökar våra chanser att det går bra,” säger Génesis Dávila.

Larmen är utrustade med GPS-teknik. När ett larm aktiveras skickas personens position till Civil Rights Defenders kontor samt till utvalda personer i människorättsförsvararens nätverk. Vid en attack kan dessa personer snabbt påbörja arbetet att lokalisera och försöka hjälpa den som är i fara, samtidigt som Civil Rights Defenders informerar omvärlden om vad som sker.

Människorättsförsvarare över hela världen deltar i Natalia Projekt. Överfallslarmen har bland annat använts när människorättsförsvarare skadats när de befunnit sig på uppdrag gränsen mellan Venezuela och Colombia, när de fängslats i norra Kaukasien eller när de gripits i samband med protester i Belarus.

– Jag jobbar i Somalia och får ofta ta emot hot. Natalia Project har bidragit till att vi känner oss säkrare, inte minst då vi fått utbildning i hur vi ska utveckla säkerhetsrutiner. Vår organisation hade inte det tidigare men nu när vi har det kan vi känna oss mer säkra på att någon där ute kommer att hjälpa oss om någonting händer, säger Abdifatah Hassan Ali.

Natalia Project har fått sitt namn efter Natalia Estemirova som kidnappades under ett uppdrag i Tjetjenien och senare hittades mördad. Civil Rights Defenders bestämde sig för att försöka hitta nya sätt att öka säkerheten för de allra mest utsatta och 2013 lanserades Natalia Project. Idag deltar över 170 människorättsförsvarare i säkerhetsprogrammet.

Läs mer om Hyper Human här.

Läs mer om Natalia Project här.

Taggar ,