Abdifatah Hassan Ali: bloggare och aktivist från Somalia

Abdifatah Hassan Ali på en gata utomhus
Abdifatah Hassan Ali, Somalia, är en av deltagarna i Natalia Project.

Abdifatah Hassan Ali är en somalisk bloggare och människorättsförsvarare. Genom sitt arbete är han fast besluten att uppmärksamma frågor som rör bland annat social orättvisa och maktmissbruk. Abdifatah använder sig av sociala medier för att informera omvärlden om människorättskränkningar i Somalia och för att utkräva ansvar av makthavare.

Sedan 2018 deltar Abdifatah Hassan Ali i vårt säkerhetsprogram Natalia Project – världens första larm- och positioneringssystem för människorättsförsvarare som befinner sig i fara. Larmen är utformade för människorättsförsvarare som riskerar att kidnappas eller utsättas för andra övergrepp. När en nödsituation uppstår aktiveras larmet och en nödsignal skickas till Civil Rights Defenders och personer i människorättsförsvararens nätverk. Tillsammans kan vi börja undersöka vad som hänt.

– Jag jobbar i Somalia och får ofta ta emot hot. Natalia Project har bidragit till att jag och mina kollegor känner oss mer säkra, inte minst då vi fått utbildning i hur vi ska utveckla säkerhetsrutiner. Vår organisation hade inte det tidigare men nu när vi har det kan vi känna oss säkrare på att någon där ute kommer att hjälpa oss om någonting händer, säger Abdifatah Hassan Ali.

Larmen är utrustade med GPS-teknik vilket gör att vi vet exakt var människorättsförsvararen befann sig när hen överfölls. Detta gör att vi snabbt kan påbörja arbetet med att lokalisera och försöka hjälpa den som är i fara. Så snart larmet har verifierats påbörjar Civil Rights Defenders arbetet med att informera omvärlden om vad som hänt för att så många som möjligt ska kunna sätta press på lokala myndigheter att agera.

– Innan jag började använda mig av larmet var det ingen som hade koll på var jag var eller vad jag gjorde. Jag kunde inte kontakta mina vänner eller min familj om jag överfölls. Sedan jag blev medlem i Natalia Project har jag alltid mitt larm med mig, vilket gör att jag känner mig mycket tryggare, säger Abdifatah Hassan Ali.

Många människorättsförsvarare utsätts för hot, våld och andra övergrepp enbart på grund av sitt arbete med att försvara de mänskliga rättigheterna. Skulle någonting hända kan möjligheten att agera snabbt kan vara skillnaden mellan liv och död.

Taggar ,