Tele2 och Civil Rights Defenders inleder samarbete för att öka säkerheten för människorättsförsvarare

Civil Rights Defenders har inlett ett samarbete med mobiloperatören Tele2. Bland annat kommer Tele2 att tillhandahålla IoT-uppkoppling till Natalia Project – vårt globala säkerhetssystem som skyddar mäniskorättsförsvarare världen över. Många av deltagarna riskerar sin egen säkerhet i kampen för mänskliga rättigheter. Vårt mål är att säkerställa att de kan fortsätta sitt viktiga arbete.

När Civil Rights Defenders lanserade Natalia Project år 2013 blev det världens första globala larmsystem för människorättsförsvarare som befinner sig i fara. Syftet är att öka skyddet för människorättsförsvarare som arbetar i miljöer där risken att de utsätts för hot, kidnappning eller andra attacker är stor. Varje deltagare genomgår en omfattande säkerhetsträning och får en säkerhetsenhet som kan aktiveras direkt i situationer där människorättsförsvararen möter ett omedelbart hot. Enheten sänder en larmsignal med GPS-position till kontakter i personens närhet, samt till Civil Rights Defenders huvudkontor i Stockholm, och möjliggör därmed snabbt stöd på både lokal och global nivå.

– Tyvärr finns det ett växande behov att skydda kritiska röster ifrån både auktoritära stater och andra makthavare. Natalia Project är ett unikt globalt säkerhetssystem som har visat sig vara helt avgörande när människorättsförsvarare befinner sig i omedelbar fara. Att inleda ett samarbete med en pålitlig leverantör av global uppkoppling för våra larm är därför ett väldigt viktigt steg, inte bara för Civil Rights Defenders, utan för alla människorättsförsvarare som deltar i projektet, säger Anders L. Pettersson, Executive Director på Civil Rights Defenders. 

Natalia Project fick sitt namn för att hedra Natalia Estemirova, en människorättsförsvarare som kidnappades och mördades i Tjetjenien år 2009. Sedan 2013 har antalet deltagare i Natalia Project vuxit stadigt. Idag inkluderar projektet över 170 människorättsförsvarare på fyra kontinenter.

Phyllis Omido från Kenya är en av deltagarna i Natalia Project.

– Det är omöjligt att uppnå förändring om du samtidigt lever med rädsla för vedergällningar. Natalia Project har gjort mig fri från den rädslan så att jag kan vara mitt folks röst, samtidigt som jag vet att någon vakar över mig, säger Phyllis Omido, en kenyansk miljö- och människorättsförsvarare som deltar i Natalia Project.

Genom att inleda ett samarbete med Tele2 hoppas Civil Rights Defenders kunna öka säkerheten ytterligare för de människorättsförsvarare som deltar I Natalia Project. Framöver kommer Tele2s IoT-uppkoppling förse alla enheter i det globala säkerhetssystemet med bästa möjliga uppkoppling, inklusive roaming i mer än 450 nätverk världen över.

– Tele2 har alltid stått upp för yttrandefrihet. Vi har möjliggjort yttrandefrihet genom att tillgängliggöra alternativ uppkoppling, men också kämpat för den, i många länder genom åren. Det känns jättebra att stötta Civil Rights Defenders och Natalia Project med pålitlig IoT-uppkoppling av hög kvalitet, för att säkerställa att alla enheter sömlöst ger säkerhet och trygghet till människorättsförsvarare i problematiska samhällen, säger Anders Nilsson, vd på Tele2.

Taggar , ,