Génesis Dávila – Venezuela

Genesis Davila framför en tegelvägg
Génesis Dávila, Venezuela, är en av deltagarna i Natalia Project. Bild: David Lagerlöf.

Génesis Dávila har grundat organisationen Difiende Venezuela som hon idag är chef för. Tillsammans med sina kollegor dokumenterar hon människorättskränkningar för att i framtiden kunna utkräva ansvar av förövarna. Hon är fast besluten att fortsätta kämpa för att de som fallit offer för politisk förföljelse eller sitter godtyckligt frihetsberövade ska få upprättelse. På grund av sitt arbete har hon själv ofta blivit en måltavla för hot, våld och andra övergrepp.

Sedan 2019 deltar Génesis Dávila vi vårt säkerhetsprogram Natalia Project – världens första larm- och positioneringssystem för människorättsförsvarare som befinner sig i fara. Larmen är utformade för människorättsförsvarare som riskerar att kidnappas eller utsättas för andra övergrepp. När en nödsituation uppstår aktiveras larmet och en nödsignal skickas till Civil Rights Defenders och personer i människorättsförsvararens nätverk. Tillsammans kan vi börja undersöka vad som hänt.

– Regimen i Venezuela ser oss människorättsförsvarare som fiender och terrorister och det är vanligt att vi blir utsatta för hot och våld. Natalia Project får oss att känna oss lite mer trygga. Det är positivt att regeringen vet att vi använder larmen eftersom de förstår att någon annan ser vad som händer och finns där för att skydda oss. Om de vet att internationella aktörer kommer att rikta sin uppmärksamhet mot dem ökar våra chanser att det går bra,” säger Génesis Dávila.

Larmen är utrustade med GPS-teknik vilket gör att vi vet exakt var människorättsförsvararen befann sig när hen överfölls. Detta gör att vi snabbt kan påbörja arbetet med att lokalisera och försöka hjälpa den som är i fara. Så snart larmet har verifierats påbörjar Civil Rights Defenders arbetet med att informera omvärlden om vad som hänt för att så många som möjligt ska kunna sätta press på lokala myndigheter att agera.

– Jag bär med mig mitt larm varje dag – det är en av få saker som får mig att känna mig lite tryggare. När allt kommer omkring befinner vi oss fortfarande i riskzonen men det är skönt att veta att någon kommer till undsättning om någonting skulle hända. Jag behöver bara trycka på en knapp och helt plötsligt kan omvärlden få reda på var jag var när det hände. För mig är det verkligen viktigt, säger Génesis Dávila.

Många människorättsförsvarare utsätts för hot, våld och andra övergrepp enbart på grund av sitt arbete med att försvara de mänskliga rättigheterna. Skulle någonting hända kan möjligheten att agera snabbt kan vara skillnaden mellan liv och död.

Taggar