Kambodjanska familjer kompenseras av bank efter tvångsförflyttning

Karta över Kambodja

Den australiska banken ANZ har gått med på att ge ersättning till hundratals kambodjanska familjer som tvångsförflyttades av ett sockerföretag 2011. Företaget – Phnom Penh Sugar – hade lånat pengar av ANZ. Beslutet kom efter att vår partnerorganisation Equitable Cambodia lämnade in en anmälan tillsammans med organsationen Inclusive Development International.

Genom lånet från den australiska banken kunde Phnom Penh Sugar utöka sin verksamhet. I samband med detta tvingades hundratals familjer bort från sina hem utan skälig ersättning. När oberoende aktörer började granska lånet fann de att det gick emot såväl bankens egna direktiv som internationella etiska riktlinjer. Nu har banken beslutat att kompensera de drabbade familjerna.

– Detta är en viktigt erkännande av de kränkningar familjerna utsatts för och lidit av under alla dessa år. Det kommer att göra en stor skillnad för dem, säger Eang Vuthy som leder Equitable Cambodia.

Civil Rights Defenders välkomnar ANZ:s beslut och hoppas att detta leder till att andra banker i framtiden tar sitt ansvar vid liknande situationer.  

Läs mer i vår artikel på engelska.

Taggar ,