Attacker mot ryska hbtqi-aktivister måste utredas som hatbrott

Pride rainbow
Inför en konferens för HBTQ-aktivister i Moskva utsattes flera av aktivisterna för hot och attacker. Likt tidigare år när konferensen organiserats rörde det sig om upprepade incidenter, vilket i år ledde till att evenemanget inte kunde genomföras på grund av säkerhetsskäl.

En av personerna som attackerades var Julia Malygina – en av HBTQ-aktivisterna som var med och organiserade konferensen. Bland annat fick hon motta homofobiska hot. Den 9 november utsattes en annan grupp med aktivister för en attack där förövaren sprayade dem med syra. Två av aktivisterna, som båda var med och planerade konferensen, fick köras till sjukhus med allvarliga skador.

Nu uppmanar Civil Rights Defenders de ryska myndigheterna att utreda brotten så att förövarna kan ställas inför rätta. Vidare betonar vi vikten av att hatbrott finns med som möjligt motiv när utredningen görs.


Läs mer om de senaste attackerna mot ryska HBTQ-aktivister i vår artikel på engelska: ”Attacks Against LGBTI Activists Must Be Investigated as Hate Crime”.

Taggar , ,