Hbtqi-aktivisten Frank Mugisha inkluderas i Natalia Project

Frank Mugisha. Foto: Civil Rights Defenders

Världen över finns det människorättsförsvarare som utsätts för attacker och hot. Ofta vill förövarna tysta deras höjda röster. Den ugandiska hbtqi-aktivisten Frank Mugisha har personligen fått uppleva hur det är att leva som en måltavla i en repressiv omgivning, där många vill stoppa hans kamp för ett bättre, mer rättvist och mer demokratiskt land.

“Att arbeta med hbtqi-rättigheter i Uganda är svårt, då omgivningen kan vara hotfull och homofobisk. Vi som fortsätter vårt arbete befinner oss alltid i riskzonen av att bli arresterade, fysiskt skadade och till och med mördade. Jag hade själv en kollega som blev mördad på grund av sitt arbete. Därför är en stor del av min organisations arbete att bedriva påverkansarbete för att försöka förändra människors inställning,” sa Frank Mugisha som leder organisationen Sexual Minorities Uganda. 

Att skydda och stärka människorättsförsvarare världen över är en stor del av Civil Rights Defenders arbete. Natalia Project är ett av våra initiativ för att främja säkerhet för de modiga människor som är i riskzonen. Säkerhetssystemet ger människorättsförsvarare en möjlighet att larma direkt vid en attack och på så vis minska den potentiella skadan som kan ske.

Läs hela intervjun med Frank här.

Taggar , , , ,