Ny rapport om situationen för mänskliga rättigheter i Turkiet

Bild: Veysi Atay.

Idag släpper Civil Rights Defenders rapporten A State in Emergency – When Exceptions Become The New Norm som belyser situationen för mänskliga rättigheter i Turkiet.

Det rådande undantagstillståndet i Turkiet har lett till att över tusen organisationer tvingats stänga ner sina verksamheter. Över 150 journalister sitter fängslade och nästan 5000 lärare har tvingats av regeringen att lämna sina arbeten. Situationen är akut och de människorättsförsvarare och journalister som trots allt fortsätter sitt arbete har tvingats inse vilka risker det medför.

– Situationen för mänskliga rättigheter förvärras runt om i hela världen, även i Europa. I Turkiet har läget försämrats drastiskt och civilsamhället pressas allt hårdare, inte minst sedan den misslyckade statskuppen 2016. Strålkastarljuset måste riktas mot de människorättskränkningar som begås i landet, säger John Stauffer, Executive Director för Civil Rights Defenders.

Rapporten lanseras i samband med att den turkiske journalisten Murat Celikkan tar emot pris som årets människorättsförsvarare. Priset – Civil Rights Defender of the Year Award – delas årligen ut till en person som trots risk för sin egen säkerhet fortsätter kämpa för mänskliga rättigheter. Ikväll tar Murat Celikkan emot priset under en ceremoni på Nalen i Stockholm.

För mer information, vänligen kontakta:
press@crd.org / 076 576 27 62

Taggar ,