Etiopien ska frige politiska fångar – ett löfte men ingen garanti

Sedan onsdagen den 3 januari har internationella medier och observatörer rapporterat om nyheten att Etiopien väntas släppa politiska fångar ur landets fängelser. Vidare kommer rapporter om planerna att stänga ner den ökända polisstationen Maekalawi där politiska fångar misshandlats, torterats och till och med mördats såväl under nuvarande som tidigare regimer.

Ännu har ingen tydlig och detaljerad plan för hur dessa löften ska bli verklighet presenterats och nyheterna har tagits emot med blandade känslor av såväl försiktigt optimistiskt stöd som djup skepsis både i Etiopien och resten av världen.

Civil Rights Defenders välkomnar den etiopiska regeringens löften både vad gäller frigivandet av politiska fångar och nedstängningen av Maekalawi. Detta förutsatt att en tydlig och bindande plan för genomförandet genast formuleras. Trots att frisläppandet av politiska fångar, om löftet blir verklighet, kommer alldeles försent ligger det i linje med nationella och internationella konventioner om de mänskliga rättigheterna som Etiopien förbundit sig till. Vidare skulle detta, förutsatt att även ytterligare åtgärder tas, fungera som en vändpunkt och leda till en inkluderande och konstruktiv politisk dialog.

Läs mer om den senaste tidens händelser i vår artikel på engelska

Taggar ,