Kirgizistan måste frige människorättsförsvararen Azimjon Askarov

För fyra år sedan, först under en gemensam presskonferens med Tysklands kansler Angela Merkel i Berlin och sedan till kirgiziska medier i Bisjkek, meddelade den kirgiska presidenten Almazbek Atambajev offentligt att han inte hade något intresse av att hålla en oskyldig man fängslad. Mannen som Atambayev talade om är Azimjon Askarov, en människorättsförsvarare och journalist som är fängslad på livstid sedan september 2010.

Nu, sex år och otaliga domstolsförhandlingar senare, har den kirgisiska ledaren fortfarande inte uppfyllt sitt löfte, utan Askarov är fortfarande i fängelse. Civil Rights Defenders kräver att myndigheterna omedelbart släpper Askarov och alla anklagelser mot honom.

Sedan han fängslades i juni 2010 har Askarov och hans advokater jobbat hårt för att bevisa att han inte begick några brott och att anklagelserna mot honom, allt från hets mot folkgrupp, försök att ta en lokal borgmästare som gisslan till dödandet av en lokal polis, har alla hittats på som vedergällning för att han exponerade de övergrepp som begåtts av den regionala polisen och åklagaren.

Läs hela artikeln på engelska här.

Taggar