Pride paraden i Belgrad förbjuds

Foto: Belgrade Pride

Sent på fredag ​​kväll meddelade Serbiens premiärminister Ivica Dacic att Pride paraden i Belgrad förbjuds. Orsaken är att ”ingen kan garantera deltagarnas säkerhet” och det finns ”allvarliga hot mot den allmänna ordningen.” Civil Rights Defenders fördömer de serbiska myndigheternas beslut.

Detta är det tredje året i rad som paraden förbjuds. Under våren 2013, kom den serbiska författningsdomstolen fram till att förbudet mot Prideparaden 2011 var en kränkning av rätten till mötesfrihet, vilken garanteras av den serbiska konstitutionen.

I ett uttalande till den serbiska televisionen, RTS, betonade premiärministern att förbudet inte skulle tolkas som en kapitulation inför huliganerna. Den enda begränsningen som finns är säkerhetsskäl, och det samma gäller alla (offentliga) manifestationer, sa han.

Robert Hårdh, chef för Civil Rights Defenders, på plats i Belgrad under Pride, ger inte mycket för myndigheternas beslut:

– Serbiens medborgare har återigen ignoreras av sin regering, som vägrar att inse att människor önskar tillhöra ett modernt samhälle. Förbudet är ännu en besvikelse och en eftergift till radikaler och nationalister. EU måste agera.

Civil Rights Defenders programchef för Västra Balkan, Goran Miletic, uttryckte för några dagar sedan oro för att paraden skulle förbjudas och fick tyvärr rätt. Han underströk då betydelsen av Pride paraden. Det handlar om få utöva sin rätt till fredliga sammankomster. Rätten till mötesfrihet är en av de mänskliga rättigheter som definierats i internationell och nationell lagstiftning.

Taggar