Belgrade Pride har startat

Foto: Belgrade Pride

I helgen startade årets Pridefestival i Belgrad. Under tio dagar är det full fokus på hbt personers situation och rättigheter. Programmet innehåller bland annat paneldebatter, musik och en efterlängtad Prideparad.

Flera tongivande och prominenta debattörer, aktivister och politiker har bjudits in för att tala om situationen för hbt personer i Serbien. Sveriges EU-minister Birgitta Ohlsson deltar för andra året i rad. En nykomling är den svenska gruppen Army Of Lovers, som ofta deltar i Pridefestivaler.

Festivalens huvudakt, Prideparaden går av stapeln den 28 september. Civil Rights Defenders programchef för Västra Balkan tror dock att det finns en risk att den serbiska regeringen förbjuder årets parad i sista sekund – av säkerhetsskäl. Det skulle i så fall vara tredje året i rad som paraden stoppats.

Under våren slog den serbiska författningsdomstolen fast att det var fel att förbjuda Pride paraden 2011 och att förbudet var en kränkning av den grundlagsskyddade rätten till mötesfrihet.

Taggar ,