Åtta års fängelse för Mesfin Negash

Mesfin Negash Photo Ninke Liebert Photography
Mesfin Negash Photo: Ninke Liebert Photography

Mesfin Negash, etiopisk journalist och människorättsförsvarare, dömdes i slutet av juni i sin frånvaro för medhjälp till terrorism. Den 13 juli fastställdes straffet till åtta års fängelse.

Negash är inte förvånad och inte heller arg.

– Det var ett politiskt beslut från första början, säger han.

Däremot gör domen det omöjligt för honom att återvända hem och kontakterna med vänner och familj i Etiopien kommer att försvåras under en period.

– Det handlar framför allt om psykologiska påtryckningar, säger Mesfin Negash. Rättegången och domen rapporteras och diskuteras överallt i medierna och i samhället i stort. Men vi har våra sätt och kanaler för att kommunicera, det finns alltid möjligheter. Föresten kommer allt att lägga sig. Om några veckor har det lugnat sig i medierna och vi kan fortsätta som tidigare.

Negash dömdes tillsammans med 23 andra regimkritiker, varav 6 journalister. De flesta lever liksom Mesfin Negash i exil. En av de dömda, en bloggare, sitter sedan ett år tillbaka i etiopiskt fängelse. Han dömdes till 18 års fängelse.

Mesfin Negash beviljades asyl i Sverige i februari i år. I maj utsågs han till Månadens människorättsförsvarare i Civil Rights Defenders kampanj för att stödja utsatta människorättsförsvarare runt om i världen.

Taggar