Nu hörs brottsoffren från Sydsudan i Lundinrättegången

Stockholms tingsrätt

I dag inleds en ny fas i Lundinrättegången. För första gången kommer målsägande från Sydsudan att höras i rätten kring händelserna i dåvarande Sudan, där 12 000 människor rapporterats dödats och omkring 160 000 drivits på flykt.

Äntligen ska vi få höra från några av de människor i Sydsudan som har drabbats. Deras perspektiv har saknats helt i rättssalen och vi får inte glömma att den här rättegången handlar om dem och deras möjlighet att få upprättelse, säger Ebony Wade, jurist på Civil Rights Defenders.

Nära åtta månader har gått sedan den historiska rättegången mot två företrädare för det svenska oljebolaget Lundin Oil, numera Orrön Energy, startade. Ian Lundin och Alexandre Schneiter som står åtalade för medhjälp till grovt folkrättsbrott. De två företagsledarna misstänks för att ha medverkat till att den dåvarande sudanesiska regimen begick brott mot krigets lagar i syfte att säkra bolagets oljeverksamhet i landet. Rättegången är den största och mest omfattande i svensk historia. Åklagaren och försvaret har i tur och ordning presenterat sina sakframställningar. Nu är det dags för de målsägande att höras i rätten.

För dem handlar det om rättvisa och upprättelse. Rättegången är deras chans att få göra sin röst hörd.

Ebony Wade

– Det existerar i dag väldigt små möjligheter att få upprättelse för folkrättsbrott. Därför är den här rättegången så viktig. Målsägandena i den här rättegången representerar indirekt de tusentals brottsoffer i Sydsudan som inte har en möjlighet att få sina röster hörda, säger Ebony Wade.

Rädsla att de skulle hoppa av rättegången

I november förra året beslutade Stockholms tingsrätt att målsägande i Lundinrättegången inte skulle ha möjlighet att få skadeståndsfrågan prövad inom ramen för brottmålsrättegången. Beslutet från Stockholms tingsrätt gör det nästan omöjligt för offren att få skadestånd då det sannolikt kommer att vara för kostsamt för dem att driva frågan vidare civilrättsligt. Beslutet i november har dock inte avskräckt någon av de målsägande från att vittna.

– Det har funnits en farhåga att några av målsäganden skulle dra sig ur rättegången när det stod klart att brottmålet inte skulle leda till något skadestånd. Men för dem handlar det om rättvisa och upprättelse. Rättegången är deras chans att få göra sin röst hörd, säger Ebony Wade.

Taggar ,