Syrisk brigadgeneral ställs inför rätta i Sverige – Civil Rights Defenders rapporterar från rättegången

Map data: ©2024 Google, Mapa GIS Imagery ©2024 TerraMetrics

På måndag inleds en rättegång i Stockholms tingsrätt mot en tidigare brigadgeneral i den syriska armén. Mannen står åtalad för medhjälp till folkrättsbrott i Syrien och är den högst rankade militära tjänstemannen att ställas inför rätta i en europeisk domstol för folkrättsbrott i Syrien. Rättegången handlar om urskillningslösa attacker som drabbat civila och är den första i Europa som rör krigsbrott begångna inom ramen för den syriska regeringens krigföring. Civil Rights Defenders finns på plats och rapporterar från rättegången för att den ska kunna följas av drabbade och berörda världen över.

– Rättegångar om folkrättsbrott begångna i Syrien är oerhört viktiga för att brottsoffer ska kunna få någon form av upprättelse, och för att de ska få komma till tals. Att få det som inträffat erkänt av en oberoende domstol kan också ha stor betydelse för andra som påverkats av attackerna men som inte har möjlighet att vara målsägande i den här rättegången, säger Aida Samani, senior jurist på Civil Rights Defenders.

Hela grannskap jämnades med marken

Vid tillfället för brotten tjänstgjorde den åtalade mannen som brigadgeneral och chef för en beväpningsavdelning i den syriska armén. Han står åtalad för medhjälp till folkrättsbrott för sin inblandning i urskillningslösa attacker i och omkring städerna Homs och Hama i Syrien mellan 1 januari och 20 juli 2012 som orsakade omfattande skador på civil egendom, där hela grannskap jämnades med marken, och att tusentals civila skadades eller miste livet.

Enligt åtalet gjorde den syriska armén vid genomförandet av sina attacker inte någon åtskillnad mellan civila och stridande eller mellan civil egendom och militära mål, och attackerna saknade proportionalitet.

Systematiska attacker mot civilbefolkningen

–  Den syriska armén har alltsedan det folkliga upproret i Syrien i mars 2011 haft som strategi att belägra städer och genomföra urskillningslösa attacker mot städerna, i syfte att krossa oppositionen.  Detta har inneburit stora förluster av mänskligt liv och stora skador på civil egendom, och har skett i strid med internationell humanitär rätt, säger Aida Samani.

Rättegången beräknas äga rum mellan 15 april och 21 maj. Dom väntas falla ett par veckor senare.

Civil Rights Defenders rapporterar från rättegången

Civil Rights Defenders experter på folkrättsbrott bevakar rättegången på plats i rättssalen varje dag och publicerar löpande rapporter. Rapporterna finns även på arabiska så att de ska kunna följas av syrier världen över. Följ rapporteringen här.

Civil Rights Defenders har även tidigare lämnat in anmälningar till polisens krigsbrottsgrupp om folkrättsbrott begångna i Syrien.

Var med och stötta vårt arbete för att de som gjort sig skyldiga till folkrättsbrott i Syrien ska ställas till svars.

Taggar