Civil Rights Defenders fördömer attack mot Tbilisi Pride

Civil Rights Defenders fördömer lördagens attack mot Pride Fest i Tbilisi och ser med stor oro på utvecklingen i Georgien under Pride Week.

Den 8 juli tvingades Tbilisi Pride att ställa in sitt planerade slutna evenemang Pride Fest efter att hotfulla grupper attackerat festivalplatsen. Georgiska myndigheter har en skyldighet att skydda mänskliga rättigheter och mötes- och yttrandefrihet som garanteras enligt Georgiens konstitution.

”Dessa händelser är alarmerande för mänskliga rättigheter, och de är tydliga indikatorer på att demokratin i Georgien är på tillbakagång. Mötes- och demonstrationsfrihet måste garanteras för Georgiens medborgare och hbtqi-personer ska kunna genomföra evenemang och åtnjuta samma rättigheter som alla andra medborgare i landet”, säger Gabrielle Gunneberg, Global Department Director på Civil Rights Defenders.

Civil Rights Defenders står i solidaritet med hbtqi-communityt i Georgien. Vi uppmanar georgiska myndigheter att ställa de ansvariga för attacken mot Tbilisi Pride till svars och att säkerställa mötes- och yttrandefrihet för alla.

Taggar , ,