Boklansering: Frontera Común – att försvara liv och rättigheter mellan Colombia och Venezuela  

I dag lanserar Civil Rights Defenders boken Frontera Común (Gemensam gräns), som samlar sex berättelser från människorättsförsvarare som riskerar sina liv längs gränsen mellan Colombia och Venezuela. Boken är skriven på spanska och bygger på personliga erfarenheter från människorättsförsvarare i regionen. 

Gränsen mellan Colombia och Venezuela är en av de mest komplicerade platserna att försvara mänskliga rättigheter på i Latinamerika. Det är ett område som präglas av flera öppna sår, obesvarade historiska spänningar och inneboende våldskonflikter. Samtidigt finns det band sedan generationer tillbaka och en delad kamp för rättvisa som gör området till en gemensam plats. 

Boken, Frontera Común, samlar erfarenheterna från dem som försvarar liv och rättigheter på denna fiendtliga plats. Den tar dig med på en resa genom territorierna Norte de Santander, Arauca och U’ Wa Nation i Colombia och Táchira, Zulia och Apure i Venezuela, och visar vad det innebär att försvara mänskliga rättighteter samtidigt som man utsätts för våld. 

Pekar ut vägar framåt 

– Under de år vi har arbetat i gränsregionen mellan de två länderna har vi imponerats av motståndet, framför allt från kvinnor och ursprungsbefolkningar, och hur de stannar kvar i området trots våldet. Den här boken skildrar vägen mot att bygga ett band mellan det civila samhället i Colombia och det i Venezuela, säger Erik Jennische, chef för Latinamerikaavdelningen på Civil Rights Defenders. 

Frontera Común innehåller också rekommendationer för det internationella samfundet, I synnerhet för Europeiska unionen, hur man kan förbättra livet för människorättsförsvararna på plats. Den visar hur unionen kan bli en allierad i att bygga fred och stärka demokratin i de två länderna. 

Lansering på Bogotás internationella bokmässa 

Frontera Común lanseras idag på Bogotás bokmässa, den näst största bokmässan i Sydamerika. Under lanseringen kommer människorättsförsvararna bakom boken att träffa beslutsfattare och andra aktörer för att prata om vad det innebär att leva i gränsområdena i Latinamerika. 

Taggar