I kampen för Amazonas – Angela utbildar den nya generationens aktivister

Angela Maldonado. Foto: A. Suarez.

Miljörättskämpen Angela Maldonado har börjat utbilda en ny generation rättighetsaktivister i Amazonas. Och det behövs. Korruptionen i landet är hög, och eftersom Amazonasregionen ligger nära gränsen är den hårt drabbad av kriminalitet och allvarliga människorättskränkningar.  

– Min dröm för framtiden är att få unga människor med akademisk utbildning att kämpa för sina rättigheter, säger Angela Maldonado. 

Angela Maldonado är chef för miljöorganisationen Entropika, i den colombianska staden Letícia vid Amazonfloden. Organisationen arbetar mot olaglig handel med vilda djur och växter, och har utbildningsprojekt tillsammans med ursprungsfolk i området. I ett nytt projekt har Entropika, tillsammans med Civil Rights Defenders, nu börjat utbilda gymnasieungdomar i mänskliga rättigheter och hur de kan stå upp mot orättvisor och korruption. Målet är att skapa en bättre morgondag för både studenterna och samhället i stort.

Trötta på korruptionen men vågar inte säga ifrån

– Amazonasregionen är ett svart hål av korruption, smuggling och straffrihet. Vi lämnar ingenting till den yngre generationen. Vi ser en ökning av droger, barnprostitution och att barn hoppar av skolan. I det här projektet vill vi stärka unga människor och utbilda dem i medborgardeltagande och ansvarstagande. Vi vill att de ska kunna skydda sin rätt till sin egen framtid, säger Angela.

Angela Maldonado och hennes kollegor möter engagerade ungdomar i Letícia. Foto: A. Suarez.

Angela är själv en engagerad och prisbelönt miljöaktivist. Hon vet vad som krävs för att kämpa mot systemet. Tillsammans med sin personal besöker hon skolor och håller kurser om mänskliga rättigheter och hur eleverna kan engagera sig mer i sitt samhälle. Mottagandet från lärarna har varit mycket positivt.

– De förstår att det här är viktigt. Folk är trötta på korruption, men ingen vågar säga ifrån. Korruption har blivit kulturellt accepterat, säger Angela.

Farligt att stå upp för sina rättigheter

Colombia är ett av de dödligaste länderna för aktivister. Förra året dödades minst 145 ledare för lokalsamhällen och rättighetsförsvarare i landet. Angela själv har fått ta emot dödshot på grund av sin aktivism och 2019 fick hon hjälp med ett tillfälligt säkert boende genom Civil Rights Defenders akutfond. Att arbeta för att skydda mänskliga rättigheter och miljön innebär en enorm risk.

”Min förhoppning är att vi öppnar ungdomarnas ögon. Att de säger ’Den här galna kvinnan har rätt! Om jag inte har möjligheter i framtiden, om jag inte har ett jobb, om jag inte har en utbildning – vad händer då med mig?’”

– Vi vill inte skrämma tonåringarna, men vi säger sanningen. Varje gång du går emot korruption får du en reaktion – de kommer att försöka skrämma dig. Du måste vara stark, du måste ha med dig en grupp människor du litar på, och du måste berätta öppet om du hotas, säger Angela.

Lärt sig av arbetet med nattapor

Eftersom projektet är nytt är det för tidigt att säga vilka effekter det kommer att få, men Angelas första – och viktigaste – mål är tydligt.

– Min förhoppning är att vi öppnar ungdomarnas ögon. Att de säger ”Den här galna kvinnan har rätt! Om jag inte har möjligheter i framtiden, om jag inte har ett jobb, om jag inte har en utbildning – vad händer då med mig?” Vanligtvis tänker de inte ens på de här sakerna, säger Angela.

Nattapor. Foto: Gary L. Clark, Wikicommons, Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)

Hon vet att hon behöver arbeta med det här under en lång tid. Hennes kamp för ett jaktförbud på nattapor har lärt henne att saker kan ta tid,men det går att lyckas. Det tog henne tio år – men nu är jaktförbudet på plats. Och att förändra attityder i ett samhälle där människor är vana vid att leva i ett korrupt system är på inget sätt en lättare uppgift.

– Vi måste vara tålmodiga och ihärdiga. Det här kommer inte att bli verklighet i morgon. Det tar ett decennium. Men jag slutar inte förrän jag är klar. Jag vill kunna se tillbaka och säga – ”jag lyckades”.


Projektet ”Improving Citizenship Participation for the REDEVA” är ett samarbete mellan Civil Rights Defenders, Entropika och Departmental Web of Oversighting Groups från Amazonas Department – REDEVA.


Stöd vårt arbeteför en bättre framtid i Amazonas, en av världens mest utsatta regioner för människorättsförsvarare och aktivister.

Din gåva är viktig
Taggar ,