Civil Rights Defenders grundare Gerald Nagler har gått bort

Gerald Nagler, framstående människorättsaktivist, Civil Rights Defenders grundare och Internationella Helsingforsfederationens generalsekreterare åren 1982-1992, gick bort den 23 juli 2022, 92 år gammal.

Gerald var en människa som inte bara sätter spår i historien, utan har format den. En person vars handlingar har kommit att vägleda och inspirera generationer av människorättsförsvarare. Allt sedan kalla kriget har han med civilkurage och sin obotliga optimism utgjort en fanbärare för frihet, säger Hanna Gerdes, Civil Rights Defenders ordförande. 

Gerald Nagler grundade Svenska Helsingforskommittén för mänskliga rättigheter 1982 (som senare bytte namn till Civil Rights Defender) för att, tillsammans med Helsingforskommittéer från andra länder, bevaka efterlevnaden av mänskliga rättigheter i enlighet med slutakten från Helsingforskonferensen.  

Arbetet fokuserade på att stötta och uppmärksamma förföljelser av människorättsaktivister i Sovjetunionen och länder inom östblocket samt att kräva att de som var fängslade skulle friges och deras rättigheter respekteras. Gerald mobiliserade tidigt hundra svenska kända politiker, akademiker och kulturpersonligheter som stöttade arbetet.  

Samma år var Gerald med och grundade den Internationella Helsingforsfederationen, en paraplyorganisation med syfte att samordna opinionsarbetet och stödja samarbetet mellan öst- och västkommittéerna. Gerald Nagler ledde arbetet som dess generalsekreterare under 10 år. 

Många och ofta riskfyllda resor gjordes till länder bakom järnridån för att dokumentera och få ut information om de människorättskränkningar som skedde, och för att sätta strålkastarljuset på de länder som inte levde upp till överenskommelsen om respekt för mänskliga rättigheter i Helsingforsdeklarationen.    

Mellan 1992 och 2004 var Gerald ordförande för den Svenska Helsingforskommittén som under 90-talet riktade fokus mot upplösningen av det före detta Jugoslavien. De efterföljande krigen under 1990-talet gjorde att organisationen inledde ett arbete på Västra Balkan som kom att bli mycket omfattande. Under 00-talet började frågor om hur Sverige levde upp till sina åtaganden om mänskliga rättigheter bli en allt viktigare del av organisationens arbete. Senare bytte organisationen namn till Civil Rights Defenders, och organisationens arbete kom att utvidgas globalt. Idag har Civil Rights Defenders över 100 medarbetare som stöttar och samarbetar med människorättsförsvarare i fler än 50 länder. 

Sedan 2004 har Gerald Nagler varit organisationens hedersordförande och 2016 instiftandes Gerald Nagler Human Rights Traineeship, en ettårig traineetjänst hos Civil Rights Defenders som riktar sig till jurister i början av yrkeslivet. 

– Gerald, som har haft enorm betydelse för och har varit mycket aktiv i arbetet för mänskliga rättigheter fram till idag, både i Sverige och internationellt, lämnar ett stort tomrum efter sig. Nu är det vårt ansvar att driva det arbete vidare som han initierade. Det är med sorg och saknad vi har mottagit beskedet om att Gerald har lämnat oss, säger Anders L Pettersson, Executive director på Civil Rights Defenders. 

Gerald Nagler gick stilla bort i hemmet. Han blev 92 år gammal. Gerald efterlämnar hustru Monica Nagler Wittgenstein, barn, barnbarn och barnbarnsbarn samt många vänner och kollegor världen över.  

Gerald Nagler blev flerfaldigt prisad för sitt arbete. Han mottog bland annat H.M. Konungens medalj av 12:e storleken i Serafimerordens band för betydande och mångåriga insatser för att främja mänskliga rättigheter, medaljen Illis Quorum av 8.e storleken samt medaljen ”Ehrenkreuz für Wissenschaft und Kunst” av den österrikiska regeringen. 


Gerald Nagler kronologi 

  • 1929 – föddes i Wien Österrike. 
  • 1931 – flyttade till Sverige med familj. 
  • 1957 – utsågs till verkställande direktör för Handels AB Urania Stockholm, grossist- och importfirma för instrument och optisk utrustning. 
  • 1975 – Helsingforskonferensen avslutades och resulterade i Helsingforsdeklarationen (Helsinki Final Act). 
  • 1977 – reste till Sovjetunionen och träffade ryska dissidenter och människorättsaktivister inklusive Andrej Sacharov, Jelena Bonner och övriga i Moscow Helsinki Group.  
  • 1982 – grundade Svenska Helsingforskommittén för mänskliga rättigheter tillsammans med Monica Nagler Wittgenstein. 
  • 1982 – grundar Internationella Helsingforsfederationen. 
  • 1982–1992 – generalsekreterare Internationella Helsingforsfederationen. 
  • 1992–2004 – ordförande för Svenska Helsingforskommittén för mänskliga rättigheter. 
  • 2004–2022 – hedersordförande för Svenska Helsingforskommittén för mänskliga rättigheter (från och med 2009 Civil Rights Defenders).  

Taggar