Uganda: Hbtqi-försvarare vände sig till polisen för hjälp – arresterades

Frank Mugisha, chef för SMUG, och en av vinnarna av årets Civil Rights Defender of the Year Award. Han var i Stockholm för att ta emot utmärkelsen när hans kollegor greps.

Två personer som arbetar för organisationen Sexual Minorities Uganda (SMUG) vände sig till polisen för att anmäla ett brott. Men i stället för att få hjälp arresterades de båda. En utredning har också inletts mot SMUG för anklagelser om att ha rekryterat barn/minderåriga till homosexualitet. Civil Rights Defenders uppmanar myndigheterna i Uganda att säkerställa ett korrekt rättsförfarande, att de gripna inte utsätts för diskriminering samt att deras mänskliga rättigheter respekteras.

Läs ett uttalande om händelsen från SMUG här (på engelska).

Taggar