Team ”Iustitia” från Niš vinnare i Civil Rights Defenders regionala Moot Court tävling

Den 20–22 maj anordnade Civil Rights Defenders den 16:e regionala moot court-tävlingen i Niš, Serbien. Tävlingen samlade studenter från juridiska fakulteter från hela Sydösteuropa, samt företrädare för regionens rättsväsende. 

I år deltog nio lag, med studenter från juridiska fakulteter från Ljubljana, Sarajevo, Zagreb, Mostar, Novi Sad, Niš, Skopje, Podgorica och Tirana, för att tävla om den prestigefyllda titeln. 

Ämnet för tävlingen i år var hbtqi-rättigheter i det imaginära landet Freelandia. Efter en intensiv slutomgång mellan ”Iustiniana Prima Skopje” och ”Iustitia” från Niš stod slutligen representanterna från värdstaden som vinnare. Team ”Iustitia”, som vann titeln för femte gången, kommer senare i år att delta i den transeuropeiska finalen i Strasbourg.

Deltagarna fick möjlighet att öva sin kompetens i lagar om mänskliga rättigheter och presentera ett fall i domstol. Alla lag visade ett stort engagemang för evenemanget, djupt intresse för ämnet samt kom väl förberedda. Samtliga lag förtjänar en titel för allt hårt arbete som de har gjort men i tävlingen kan endast en vinnare gå vidare. 

Regional Moot Court organiserades första gången 2007 och är inspirerad av Nordic Moot Court-modellen, vars tradition går tillbaka till 1984. Tävlingen innehåller skriftliga briefs och rättegångssimuleringar inför en panel av domare vid Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna som arbetar med aktuella människorättsfrågor.

Vi önskar alla deltagare lycka till i sina framtida juristkarriärer, och naturligtvis önskar vi lycka till med ”Iustitia” inför finalen i Strasbourg. Datum för finalen meddelas senare. 

Taggar ,