Turkiet uppmanas frige Osman Kavala

Osman Kavala

Osman Kavala, turkisk människorättsförsvarare och filantrop, har dömts till livstids fängelse av turkisk domstol den 25 april 2022. Vi uppmanar den turkiska regeringen att respektera de mänskliga rättigheterna och frige Osman Kavala, samt de andra åtalade. 

Sju andra åtalade, Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater, Hakan Altınay, Mine Özerden, Can Atalay, Tayfun Kahraman och Yiğit Ali Ekmekçi, dömdes till 18 års fängelse anklagade för att ha hjälpt till att försöka störta regeringen. 

Kavala anklagades först för att organisera och finansiera de landsomfattande demonstrationerna som har kommit att kallas Gezi Park-protesterna. Senare under 2016 anklagades han för att vara en del av kuppförsöket i Turkiet. År 2017 greps Kavala anklagad för att ha ”försökt störta den konstitutionella ordningen genom våld”. Trots ansträngningar, från bland annat Europarådet, svarar den turkiska regeringen inte på anklagelserna om brott mot de mänskliga rättigheterna, och den har inte frigivit Osman Kavala. 

Domstolens beslut fattades utan att de presenterats med tillräckliga bevis för att stödja anklagelserna.

Osman Kavala har inte haft möjlighet till en rättvis rättegång och har frihetsberövats på grund av politiska skäl, i strid med nationella och internationella lagar. Den turkiska regeringen fortsätter att ignorera och kränka mänskliga rättigheter i fallet med Osman Kavala. 

Osman Kavala har inte beviljats sin rätt till åsikts- och yttrandefrihet av den turkiska regeringen trots att den undertecknat deklarationen om de mänskliga rättigheterna och den europeiska konventionen om skydd för mänskliga rättigheter. 

Civil Rights Defenders uppmanar den turkiska regeringen att respektera de mänskliga rättigheterna och begär att Osman Kavala, liksom de andra åtalade, omedelbart friges. 

Vi uppmanar det internationella samfundet och civilsamhället att sätta ytterligare press på den turkiska regeringen, med krav på att frige av Osman Kavala. 

Taggar