Kirgizstan måste upphöra attackerna mot oberoende medier som rapporterar om ryska invasionen

Foto av Laura Lee Moreau på Unsplash

Civil Rights Defenders uppmanar de kirgiziska myndigheterna att lägga ner brottmålet mot det oberoende tv-bolaget Next TV och mediechefen Taalai Duishembiyev samt att upphöra med trakasserierna mot bolagets reportrar. De kirgiziska myndigheterna uppmanas även återlämna konfiskerad utrustning till medierna, samt att ställa de ansvariga för nedtystningsaktionen till svars.

Enligt nyhetsrapporter inledde Kirgizistans nationella säkerhetstjänst en brottsutredning mot tv-bolaget Next TV. Anklagelserna gäller anstiftan till etniskt hatbrott i samband med ett inlägg som Next TV delade via sina sociala mediekonton Facebook och Telegram den 2 mars.

Det två meningar korta inlägget, som tillägnats den före detta kazakisk säkerhetstjänstemannen A. Musayev, löd ”Militärutrustning, ammunition och en del av den ryska militären, stationerad i Centralasien, omlokaliseras till Ryssland i krigssyften”. Next TV citerade en ukrainsk mediekanal som i sin tur citerat Musayev som enligt uppgift sagt att ”Tadzjikistan och Kirgizistan har konfidentiellt uttryckt sig beredda att ge militärt stöd till Ryssland”.

Den 3 mars utförde agenter från Kirgizistans nationella säkerhetstjänst en razzia mot Next TV-kontoret i huvudstaden Bishek. Tv-sändningen avbröts, journalisternas utrustning konfiskerades, nyhetsrummet förseglades och chefen för Next TV arresterades. Två dagar senare, vid en sluten förhandling i Pervomayskiy tingsrätt i Bishkek, beordras Duishembiyev att stanna två månader i häktet fram till rättegången den 3 maj. Det rapporterades av Radio Free Europe/Radio Liberty.

Pressfriheten måste respekteras

”Vi uppmanar Kirgizistan att följa sina åtaganden gällande pressfrihet och mänskliga rättigheter. Vidare uppmanar vi också myndigheterna att utan dröjsmål frige Taalai Duishembiyev samt att upphöra med alla attacker mot tv-bolaget”, säger Helen Rask, chef för Civil Rights Defenders Eurasia. ”Genom att fängsla en mediechef och tysta ned hans nyhetskanal för att ha delat någon annans citat relaterat till kriget mot Ukraina, visar kirgiziska tjänstemän en total respektlöshet mot pressen, den kirgiziska allmänheten och sina egna skyldigheter att inte censurera media. Detta måste få ett slut. Journalister måste tillåtas att utföra sitt arbete utan hinder eller rädsla för repressalier.”

Enligt den New York baserade Committee to Protect Journalists (CPJ), har kirgiziska myndigheter efter razzian kallat flertalet Next TV-journalister till förhör. En lokal advokat som representerar tv-bolaget berättade för CPJ att myndigheterna enligt uppgift vill skärpa anklagelserna till att även innefatta konspiration. Vilket kan utgöra ett hot mot alla anställda på Next TV.

Förutom sin egen kritiska rapportering om utvecklingen i Kirgizistan och större Eurasien – inklusive deras uppdateringar på sociala medier om Rysslands krig mot Ukraina – delade Next TV också innehåll producerat av internationella och ryska tv-bolag: Current Time, Deutsche Welle och det nu nedlagda Ekho Moskvy.

Taggar