Kuba: Minderåriga dömda till långa fängelsestraff

Foto: Juan Luis Ozaez på Unsplash

I mitten av mars dömde den kubanska regeringen 127 personer till totalt 1916 års fängelse efter demonstrationerna den 11–12 juli förra året. Fortfarande, nästan ett år efter protesterna sitter demonstranter, inklusive minderåriga och tonåringar, häktade. Många av dem döms nu för grova brott. 

Förra årets demonstrationer var en vändpunkt i landets historia. De var de största protesterna på 60 år. Människor demonstrerade runt om i landet, mot de ekonomiska åtgärderna som vidtagits under krisen i landet, för frihet och demokrati, och med krav på mat och mediciner. 

Regeringens svar var våldsamt och än i dag har situationen inte förbättrats. Personer som demonstrerade sitter fortfarande häktade för olika anklagelser, från störande av den allmänna ordningen eller smittspridning av pandemin (som leder till kortare straff), till anklagelser som uppvigling, vilket kan leda till årtionden i fängelse. 

Flera framstående aktivister sitter fortfarande i fängelse med sviktande hälsa, som konstnären Luis Manuel Otero Alcántara och rapparen Maykel ”Osorbo” Castillo, en av Grammyvinnarna och artisterna bakom årets Latin Grammy-vinnande låt, den kubanska protesthymnen, ”Patria y Vida”. Båda fick den 8 mars 2022 ett meddelande om att en rättegång skulle inledas mot dem gällande anklagelser om respektlöshet mot nationella symboler; förtal mot institutioner, hjältar och martyrer; övergrepp, motstånd och störande av allmän ordning.  

Andra aktivister, som Carolina Barrero, har tvingats lämna landet under hot om att deras vänner som sitter häktade kommer att drabbas av ytterligare konsekvenser om de inte gör det. Dussintals andra människorättsförsvarare och oberoende journalister, varav flera är partner till Civil Rights Defenders, har också tvingats lämna landet.  

Det fanns ingen strafflindring mot de tonåringar som ställdes inför rätta. Den 16 mars dömdes Rowland Castillo, som fyllde 18 år medan han satt häktad, till 18 års fängelse, och 17 av hans kamrater dömdes från 7 till 13 års fängelse. 

Riktar in sig på mammor 

Men straffen utdelas inte bara till de tonåringar som påstås ha begått brotten. Myndigheterna riktar också in sig på demonstranternas mödrar. Enligt organisationen Justicia 11J (döpt efter demonstrationerna den 11 juli) fängslades också Rowland Castillos mamma, Yudinela. Hon har nyligen flyttats till husarrest efter att hon försökt begå självmord. Föräldrar hotas också med att deras barns straff kan bli längre om de protesterar mot rättegångarna, att det är bättre för barnen om familjen håller en låg profil och inte uttalar sig. 

Enligt uppgift är detta vad som hände i ett fall med demonstranten Brandon Becerras, där hans straff skärptes efter hans mammas kritik mot processen. Yanaisy Curbelo, Brandon Becerras mamma, uppgav i en intervju med El Nuevo Herald att domstolen tidigare i februari meddelat att sonens straff skulle bli 5 år. Men den 16 mars, i rättegångens absoluta slutskede, ändrades straffet till 13 år för uppvigling. 

Dessa tonåringar kommer att tillbringa hälften av sina liv i en fängelsecell för att ha uttryckt sin åsikt och deras mödrar kommer att fortsätta att trakasseras och förföljas, för att de försvarar sina barn. Det är inte första gången det händer. På Kuba har det blivit vanligt att använda barnens välbefinnande mot mödrarna. De föräldrar som själva är aktivister hotas med att deras söner och döttrar inte kommer att antas till skolan, till högskolan, eller ens får ett jobb om de fortsätter med sin aktivism. 

En annan taktik som kubanska myndigheter använder är att inleda rättegångar och utdela straff när allas uppmärksamhet är riktad någon annanstans. Rättegångarna påbörjades under jul- och nyårshelgen och nu, när världens ögon är riktade mot Ukraina, kommer domarna. 

Enligt organisationerna Cubalex och Justicia 11J:s data från den 25 mars 2022 har 1443 personer hittills blivit politiska fångar efter protesterna. Hälften av dem är kvar i häktet. Kubanska myndigheter förväntar sig att de hårda domarna ska avskräcka befolkningen så att inga fler gör uppror. Men problemen på ön fortsätter att växa och människor blir allt tröttare på den nuvarande situationen. 

Om du vill stödja de tonåringar på Kuba som kriminaliserats för att de protesterat kan du underteckna namninsamlingen från The Foundation for Human Rights in Cuba, en civilsamhällesorganisation som stödjer det kubanska civilsamhället i dess kamp för att bygga ett fritt och demokratiskt Kuba.  

Taggar