Uttalande kring den ryska invasionen av Ukraina

Klockan 05.00 i dag inledde Putin en storskalig militär invasion av Ukraina. Den 21 februari 2022 bröt Ryssland Minskavtalet genom att olagligt erkänna vad de kallar Folkrepublikerna Donetsk och Luhansk.

Eastern Partnership Network, där Civil Rights Defenders ingår, fördömer kraftfullt den ryska invasionen av Ukraina. Invasionen är ett brott mot internationell rätt och Ukrainas suveränitet och territoriella integritet. Eastern Partnership Network uttrycker sin solidaritet med det ukrainska civilsamhället och hela Ukrainas befolkning, som nu är under hård attack.

Eastern Partnership Network:

  • kräver att de ryska myndigheterna omedelbart drar tillbaka sina trupper från Ukraina.
  • uppmanar det internationella samfundet att ställa de ryska myndigheterna till svars för invasionen av Ukraina.
  • uppmanar det internationella civila samhället att gå samman i sina ansträngningar och stå i solidaritet med Ukraina.

Eastern Partnership Network är en svensk plattform för det civila samhället som syftar till att stärka samarbetet med det civila samhället i länderna inom  partnerskapet – Armenien, Azerbajdzjan, Belarus, Georgien, Moldavien och Ukraina och Ryssland.

Taggar ,