Queerfestivalen OpenArt hölls för fjärde gången i Moskva

Förra månaden anordnades den queera konstfestivalen OpenArt för fjärde gången i Moskva. Trots flera utmaningar blev evenemanget mycket lyckat. 490 personer samlades under festivalhelgen, vilket är fler än förra året. 

Trots att civilsamhället i Ryssland står inför en rad utmaningar fortsätter man att engagera sig och skapa tillfällen för människor att mötas. När årets OpenArt planerades, en festival med queertema som hyllar öppenhet och mångfald, var det först svårt för arrangörerna att hitta en lokal. Många uthyrare var rädda för att utsättas för påtryckningar av myndigheterna eftersom festivalen har ett hbtqi-tema. Arrangörerna lyckades ändå till slut och hittade en lokal som var större än tidigare år.  

Innan festivalen skulle börja kom polisen till lokalen och meddelade arrangörerna att de riskerade få böter om de genomförde festivalen. Rysslands kontroversiella lag mot “gay propaganda” förbjuder “propaganda av icketraditionella sexuella relationer” mot minderåriga. För festivalen innebar detta att aktiviteterna med hbtqi-tema fick hållas på en separat våning, där bara vuxna fick komma in.  

En grupp personer som sa sig försvara så kallade “traditionella värderingar” dök också upp vid öppningsceremonin för att störa festivalbesökarna.  

Trots detta kunde festivalen ändå fortsätta, och skapade på så sätt en viktig mötesplats där besökarna tillåts vara sig själva. Vi har pratat med några av festivalbesökarna och arrangörerna om vad denna typ av arrangemang betyder för hbtqi-personer i Ryssland. Läs intervjuerna på engelska här.  

Taggar , ,