Belarus: Fängslade i över ett år

Två porträttbilder ihopsatta till en bild. Till vänster en kvinna med mörkt hår som ler framför en målning. Till höger en mans ansikte, han är fotad utomhus.
Tatsyana Lasitsa och Leanid Sudalenka.

För ett år sedan arresterades Leanid Sudalenka, chef för Viasnas lokalkontor i staden Homel, och Tatsyana Lasitsa, volontär på det lokala kontoret. I november förra året dömdes de båda till tre respektive två och ett halvt års fängelse.  

Leanid och Tatsyana är bara två av flera Viasnamedlemmar som just nu sitter fängslade. Myndigheterna har gått hårt åt organisationen, som är Belarus ledande människorättsorganisation, i ett uppenbart försök att tysta dem för det modiga arbete de utfört i flera decennier. Den 14 januari i år fick Leanid och Tatsyana avslag på sina överklaganden av en regional domstol i Homel. De är båda fortfarande fängslade, precis som fem andra Viasnamedlemmar. Alla är anklagade för brott på felaktiga grunder och utsätts endast för sitt arbete för mänskliga rättigheter. 

Situationen är katastrofal  

Situationen för politiska fångar i Belarus är katastrofal. Det finns idag nära 1000 politiska fångar i landet och siffran växer varje dag. Viasna har dokumenterat flera fall av tortyr och annan grym, omänsklig eller förnedrande behandling bland politiska fångar och personer som fängslats efter att ha deltagit i fredliga demonstrationer. Flera har beskrivit att de slagits och att de utsatts för elchocker. Personalen på fängelserna skapar medvetet svåra förhållanden för de politiska fångarna genom att begränsa tillgången till toaletter och duschar och genom att inte dela ut sängkläder. Det förekommer även flera rapporter om celler som är överfulla och har dåligt med syre. Psykologisk tortyr används också i form av dödshot och att fångarna inte får någon medicinsk vård. Flera personer har även vittnat om sexuella övergrepp. De belarusiska myndigheterna har dock inte utrett vittnesmålen om tortyr och omänsklig behandling. 

Civil Rights Defenders fördömer det pågående förtrycket mot Viasna och civilsamhället i Belarus. Vi uppmanar den belarusiska regimen att släppa alla fängslade Viasnamedlemmar och övriga politiska fångar.   

En bild med lila bakgrund och texten #Freeviasna i vitt och en logga i vitt. Längst ner är sju fotografier på personer inklippta.

Bakgrund 

Viasna grundades 1996 och är Belarus ledande människorättsorganisation. Organisationen har bland annat bevakat och dokumenterat människorättsbrott som skett efter det riggade presidentvalet 2020. Viasna har sedan de grundades mottagit hot och fått sitt arbete stört av de belarusiska myndigheterna. År 2003 avregistrerade myndigheterna organisationen och trots flertalet försök att registrera sig igen har Viasna tvingats arbeta utan att vara officiellt registrerade. År 2011 dömdes Viasnas ordförande, Ales Bialiatski, till fyra och ett halvt års fängelse efter att han anklagats för skatteflykt. Han satt fänglsad i nästan tre år innan han släpptes i en amnesti 2014. I juli 2021 arresterades Ales Bialiatski igen och är nu en av de sju fängslade Viasnamedlemmarna.  

Idag är Viasnamedlemmarna Marfa Rabkova, Andrei Chepyuk, Tatsyana Lasitsa, Leanid Sudalenka, Ales Bialatski, Valiantsin Stefanovich, och Uladzimir Labkovich fängslade. 

Läs mer om de fängslade Viasnamedlemmarna här.  
Läs mer om Leanids och Tatsyanas fall här 

Taggar ,