Ryska myndigheter beslutar att stänga ned en av landets främsta civilsamhällsorganisationer

Foto: 2012 Yulia Klimova/Memorial

Ryska myndigheter har beslutat att stänga ned Memorial, en av Rysslands äldsta och mest framstående civilsamhällsorganisationer som arbetar med mänskliga rättigheter. Beslutet saknar motstycke och innebär en attack mot hjärtat av det ryska civilsamhället. 

Den 11 november informerades International Memorial Society att de brutit mot lagen om utländska agenter för många gånger. Myndigheterna har nu beslutat att stänga ned organisationen. Fallet kommer att tas upp i rätten 25 november, då ett slutgiltigt beslut kommer att tas.

– Nedstängningen av Memorial är en attack mot den ryska civilsamhället som saknar motstycke, men det är inte en isolerad händelse. Varje dag fortsätter förtrycket av kritiska röster att öka. Det internationella samfundet måste agera innan det är för sent, säger Ana Furtuna, Chef för Eurasienavdelningen på Civil Rights Defenders.

Läs hela uttalandet på engelska här.

Läs Memorials uttalande på engelska här.

Taggar ,