QueerFest hämtar styrka från Ryssland

Lokal med människor. Seminarium pågår på scen.
QueerFest i St. Petersburg, Ryssland. Foto: Coming Out.

Efter tio dagar av evenemang och firande har Queerfest i St. Petersburg avslutats. För trettonde året i rad fortsätter festivalen att vara en unik sammankomst för hbtqi-personer, både i Ryssland och internationellt, och samlar människor av olika kön, åldrar och etniska tillhörigheter för att öka medvetenheten kring hbtqi-frågor. Civil Rights Defenders har pratat med arrangörerna av Queerfest om att hämta styrka inifrån Ryssland – och från sig själva.

För trettonde året i rad har Rysslands största Pride-festival, Queerfest, anordnats i St. Petersburg. I år var festivalen uppdelad i två delar kring temat ”A Power Within Us”. Första delen bestod av en serie av event och seminarier förberedda av initiativet Coming Out, medan den andra delen var ett öppet utrymme där hbtqi -aktivister kunde diskutera idéer och viktiga frågor.  

Under vanliga omständigheter brukar arrangörerna bjuda in talare och presentatörer från runt om i Europa, men eftersom gränserna är stängda på grund av Covid-19-pandemin bjöds endast talare från Ryssland in. Arrangören Ruslan Savolainen såg dock inte detta som ett problem, utan tog i stället inspiration till temat ”A Power Within Us” och fokuserade på att lyfta Rysslands växande hbtqi-gemenskap.   

QueerFest har blivit Rysslands största Pride-festival och samlar människor från hela landet. Besökarna är människor med olika bakgrund och erfarenheter som kan mötas i ett tryggt utrymme där alla kan vara sig själva. 

Läs hela artikeln på engelska.

Taggar , ,