Samkönade partnerskap i fokus på Belgrad Pride

På lördag den 18 september arrangeras Pride i den serbiska huvudstaden Belgrad. Eventet går under parollen “Love is Law” och sätter ljuset på frågan om samkönade partnerskap i landet.

Slogan för årets Pride-event är ”Love is Law”. Orden refererar till hbtqi-rörelsens kamp för att få igenom en lag som tillåter samkönade partnerskap i Serbien. Pride kommer vara ett tillfälle att öka medvetenheten om hbtqi-personers rättigheter och återaktualisera frågan efter att arbetet med partnerskapslagstiftningen avstannat.

Som en del av Prideveckan kommer Civil Rights Defenders anordna två event på plats: Den 16 september anordnas en konferens om effektiv inkludering av hbtqi-personer, där bland annat människorättsorganisationer och representanter från regeringen kommer delta. Den 17 september hålls ”Pride Forum” för att diskutera utmaningarna för och prestationerna hos Pride-organisationer runt om i Europa, följt av en visning av filmen ”Welcome to Chechnya”.

Belgrad Pride 2021 blir även en uppvärmning för arrangörerna inför nästa år. År 2022 går Europride, Europas största Pride-evenemang, av stapeln i staden.

Läs mer om Belgrad Pride här.


Taggar ,