Hatbrott mot hbtqi-personer och människorättsförsvarare i Albanien måste utredas

Civil Rights Defenders fördömer de hot, trakasserier och hatbrott som vår partner, albanska hbtqi-aktivisten Xheni Karaj nyligen utsatts för efter att ha visat sitt stöd för ett samkönat par som sökt registrera sig som mammor åt sina barn. Attackerna som Xheni utsatts för är inte en isolerad händelse, utan en fortsättning på de svårigheter som drabbar hbtqi-personer och människorättsförsvarare i Albanien.

Kvinnorna som Xheni visat stöd för är mammor till fyra månader gamla tvillingar. Eftersom albansk lag inte erkänner samkönade föräldrar har paret ännu inte har fått registrera sina barn. Paret hade krävt att få registreras under termen ”förälder”. Vissa medier vilseledde dock den albanska allmänheten genom att hävda att paret hade krävt att termerna ”mor” och ”far” helt tas bort och ersätts av kategorierna Förälder 1 och Förälder 2.

Fallet uppmärksammades på ett tv-program i Albanien där Xheni försvarade parets rätt att registreras som föräldrar. Under programmet förekom intensiva diskussioner och homofobiska anmärkningar från flera programdeltagare. Eftersom programmet saknade någon aktiv moderering eskalerade debatten, och hatbrott fick pågå utan anmärkning. Programmet orsakade omfattande kontroverser och uppmärksamhet i media, och ledde till hatbrott och hot mot Xheni, samt andra hbtqi-personer och deras anhöriga.

– Albanska myndigheter har en skyldighet att skydda människorättsförsvarare från denna typ av hot. Utan detta skydd kan straffrihet för hatbrott leda till fysiska attacker, såsom i detta fall om albanska hbtqi-aktivister och andra hbtqi-personer, säger Goran Miletic, Chef för Europa och MENA-avdelningen på Civil Rights Defenders.

Läs hela artikeln på engelska.

Taggar , ,