Riksdagen röstar ja till nytt institut för mänskliga rättigheter

Foto: Michael Erhardsson/Mostphotos

Nu är det helt klart att Sverige ska inrätta ett institut för mänskliga rättigheter – i förra veckan röstade riksdagen igenom regeringens förslag.

Den nya myndigheten startar sin verksamhet i början av nästa år och kommer rapportera om hur mänskliga rättigheter respekteras och förverkligas i Sverige samt driva på för ett bättre skydd. Institutet ska även lämna förslag till regeringen om vilka åtgärder som behövs för att säkerställa de mänskliga rättigheterna. Den nya myndigheten förläggs i Lund.

Tillsammans med flera aktörer inom civilsamhället har Civil Rights Defenders under en lång tid arbetat för att detta ska bli verklighet.

– Många av världens länder har redan ett institut för mänskliga rättigheter, så det är mycket välkommet att det nu äntligen står klart att även Sverige inrättar en sådan myndighet. Institutet kommer att fylla en viktig funktion i arbetet med att säkerställa att mänskliga rättigheter efterlevs i Sverige, säger Annika Åkerberg, jurist på Civil Rights Defenders.

Läs mer

I början av året skrev vi, tillsammans med flera andra organisationer inom civilsamhället, under en debattartikel om hur vi vill att institutet ska utformas. Här kan du läsa mer.

Taggar ,