Belarus myndigheter kapar flygplan för att arrestera journalisten Raman Pratasevich

Söndagen den 23 maj tvingade belarusiska myndigheter ett Ryanairplan som var på väg från Aten till Vilnius att istället landa i Minsk. På president Lukasjenkas order omdirigerades planet med hjälp av en militärjet. Ombord på planet fanns den regimkritiska journalisten och aktivisten Raman Pratasevich, som greps direkt när planet landade.

Raman Pratasevich, tidigare chefredaktör för Telegram-kanalerna Nexta och Nexta Live, lever i exil och har utsatts för förföljelse på grund av sin kritiska rapportering av regimen. President Lukasjenka har godtyckligt klassat honom och andra oppositionella aktivister som terrorister.

Han står nu anklagad för påstådd ”extremism” och riskerar många års fängelse. Vi kräver att belarusiska myndigheter genast släpper Raman Pratasevich.

– Gripandet av Raman Pratasevich är inte en isolerad händelse, utan del av en systematisk förföljelse av oberoende journalister i Belarus. Lukasjenka försöker att nedmontera oberoende medier och tysta röster som är kritiska mot regimen. EU och det internationella samfundet måste kraftigt ta ställning mot regimens agerande, annars kommer förföljelsen att fortsätta, säger Ana Furtuna, chef för Eurasienavdelningen på Civil Rights Defenders.

Kontakt

Civil Rights Defenders följer utvecklingen i Belarus noga och kan kommentera händelseutvecklingen. Kontakta oss på +46 (0) 76 576 27 62 eller press@crd.org.

Taggar ,