Uzbekistan ger regeringskritisk bloggare husarrest på Världsdagen för pressfrihet

Bild på Miraziz Bazarov efter attackerna mot honom i mars 2021. Foto: Timur Karpov, oberoende bildjournalist (Tasjkent, Uzbekistan).

Den 29 april häktade uzbekiska myndigheter lokala bloggaren Miraziz Bazarov, en rysk medborgare som är känd för sitt satiriska innehåll där han kritiserar den uzbekiska regeringen. Han förhördes och dömdes av en domare till husarrest. Idag, på Världsdagen för pressfrihet, avvisades Bazarovs advokats överklagande i en domstol i den uzbekiska huvudstaden Tasjkent. Advokaten hävdade att åtalet mot Bazarov var grundlöst och orättvist. Vi uppmanar nu de uzbekiska myndigheterna att upphäva anklagelserna mot Bazarov och påminner den uzbekiska regeringen om att kritiska yttranden är en mänsklig rättighet säkerställd av landets konstitution och Uzbekistans internationella skyldigheter.

Läs vårt uttalande på engelska här.

Taggar