Skarp kritik mot militärkupp i Burma

Organisationen Democracy, Peace and Women’s Organization leds av demokratikämpen Naw Ohn Hla. Bild: Hkun Li/Civil Rights Defenders.

Efter militärkuppen i Burma den 1 februari har militären tagit kontroll över landet. Burmas ledare Aung San Suu Kyi och flera andra högt uppsatta politiker inom partiet National League for Democracy (NLD) sitter fortfarande frihetsberövade. Ett undantagstillstånd på ett år har utlysts av militären. Nu riktar en av våra lokala partnerorganisationer, med demokratikämpen Naw Ohn Hla i spetsen, skarp kritik mot militärens agerande.

Militärkuppen har kritiserats av regeringar och civilsamhälle på många håll i världen. Idag gick den burmesiske organisationen Democracy, Peace and Women’s Organization ut med ett uttalande som dömer ut det odemokratiska maktskiftet i landet. Gruppen publicerade en punktlista med kritik på sin Facebooksida och menar bland annat att gripandena av regeringsföreträdare och studenter med koppling till demokratiaktivism måste fördömas. Organisationen menar vidare att kuppen kan leda till att ”demokratin förgörs”.

I november 2020 vann NLD parlamentsvalet med 83% av rösterna. Den stora segern för Aung San Suu Kyis parti är ett tecken på att folkets stöd för militären, som i valet bara fick 7% av rösterna, minskat drastiskt. Nu hävdar militären valfusk och har utlovat att ett nytt val ska hållas.

Aung San Suu Kyi och flera andra högt uppsatta politiker har frihetsberövats. Bild: Civil Rights Defenders.

Democracy, Peace and Women’s Organization är en av Civil Rights Defenders burmesiska partnerorganisationer. Den leds av den framstående demokratikämpen Naw Ohn Hla. I december 2020 tilldelades Naw Ohn Hla vårt årliga pris, Civil Rights Defender of the Year Award, för sin kamp för demokrati och mänskliga rättigheter i landet.

– Naw Ohn Hla är välkänd för sin starka integritet och sitt mod att alltid utkräva ansvar av korrupta makthavare. Trots att hon arbetar i ett land där oliktänkande förföljs och människorättsförsvarare fängslas lyckas hon alltid hitta en väg där modet övervinner rädslan. Hennes persona och djupa engagemang har inspirerat flera generationer av människorättsförsvarare i Burma. och hennes inspirerande arbete förtjänar att uppmärksammas, sa Anders Pettersson, chef för Civil Rights Defenders, när prisvinnaren tillkännagavs.

Civil Rights Defenders står bakom våra burmesiska partnerorganisationer och deras modiga försök att utkräva ansvar och hålla makthavare till svars i denna mycket svåra situation. Vi kommer att fortsätta stödja deras outtröttliga arbete för demokrati och rättvisa i Burma.


Den 1 februari publicerade Civil Rights Defenders och över 100 andra organisationer ett uttalande som fördömer militärkuppen i Burma. Läs hela uttalandet här (på engelska).

Taggar ,