Ugandisk journalist får akutstöd efter att ha utsatts för brutalt polisvåld

Perez Rumanci är en ugandisk journalist. I maj 2020 mottog han akutstöd från Civil Rights Defenders efter att ha utsatts för brutalt polisvåld.

Under våren 2020 ökade attackerna mot journalister som rapporterade om myndigheters hantering av covid-19-relaterade restriktioner i många regioner i världen, inklusive Sydostasien, Östafrika och Latinamerika. Bland offren för polisvåldet var Perez Rumanzi, en ugandisk journalist som rapporterade om brott mot mänskliga rättigheter i landet. Efter en våldsam incident, där han misshandlades av polis och säkerhetsstyrkor, fick han stöd från Civil Rights Defenders akutfond.

I april fick vi rapporter om att dussintals ugandiska journalister i tjänst attackerats av myndigheter. Perez Rumanzi, som tillbringat större delen av sitt yrkesliv med att avslöja brott mot mänskliga rättigheter, så som olagliga arresteringar, tortyr, valfusk och könsbaserat våld, fick se polisbrutalitet på nära håll den 1 april. Perez bevittnade hur ugandisk polis och säkerhetsstyrkor använde oproportionerligt våld för att upprätthålla det nyligen införda utegångsförbudet.

– Människor försökte springa för sina liv och poliser och militärer sprang mot dem och slog alla som kom i deras väg, säger Perez Rumanzi.

Han bevittnade också hur polis och militär riktade in sig på kenyanska lastbilsförare som låg och sov i sina fordon vid sidan av vägen eftersom andra boendealternativ hade stängts på grund av covid-19.

– Polisen och militären misshandlade dem, plockade pengar ur deras fickor och lämnade dem att springa. Jag tog några av dessa bilder, säger Perez Rumanzi.

Perez, som hade tillstånd att vara ute på gatan för att bevaka situationen, dokumenterade de våldsamma händelserna med sitt viktigaste journalistiska verktyg – sin kamera. Omkring 30 minuter efter att utegångsförbudet trädde i kraft kallades Perez till en grupp med poliser och säkerhetsansvariga. Tjänstemännen krävde att han skulle radera de foton han tagit. När Perez vägrade sparkade och slog de honom med pinnar och elektriska isolatorer.

– Jag blev slagen flera gånger med pinnar och annat över hela kroppen. Jag har fått bestående skador, men jag hade tur att de inre organen inte skadades. Det är dock olyckligt att polisen sagt att de inte kommer utreda händelsen, säger Perez Rumanzi.

Bortsett från det brutala överfallet som gjorde att Perez hamnade på sjukhus, beslagtogs hans kamera. När han gick för att hämta den från polisen dagen efter överfallet upptäckte han att linsen hade förstörts och alla foton raderats.

Detta visar att flera övergrepp begicks den kvällen, men att ingen tilläts rapportera om det, säger Perez.

När en situation eskalerar och behovet av stöd är brådskande kan Civil Rights Defenders akutfond erbjuda hjälp. I Perez fall ansökte han om stöd för att förbättra sin säkerhetssituation, vilket inkluderade att köpa pressjackor för honom och hans kollegor för att hjälpa dem att sticka ut ur folkmassorna och minska risken att bli attackerade i tjänst. Han sökte också stöd för att återställa sin kamera efter att polisen hade förstört den. Utan den skulle han inte kunna fortsätta sitt arbete med att dokumentera de pågående övergreppen, något han är fast beslutsam att göra trots det överfall han utsattes för. Perez Rumanzi beviljades stöd i maj 2020.

Förutom förebyggande säkerhetsåtgärder kan stöd också beviljas för att täcka rättsliga kostnader efter arresteringar eller domstolsprocesser, stöd till fängslade människorättsförsvarare eller stöd för att söka internationellt skydd. Vi erbjuder också säkerhetsutbildningar och psykosocialt stöd. Att tillfälligt kunna lämna landet är en viktig sista utväg för människorättsförsvarare som är utsatta för risker och inte har några andra alternativ.

Zinaida Muradova är handläggare för Akutfonden på Civil Rights Defenders. Bild: Civil Rights Defenders.

– Ett av huvudmålen för Akutfonden är att ge människorättsförsvarare den typ av stöd som gör att de kan fortsätta sitt viktiga arbete. Vi är mycket glada att höra att Perez Rumanzi har fortsatt sitt journalistiska arbete efter att han lämnat sjukhuset och fått stöd från Akutfonden. Vi fördömer det våld han utsattes för och hoppas att han inte kommer behöva utstå samma behandling av myndigheterna igen, säger Zinaida Muradova, handläggare för Akutfonden på Civil Rights Defenders.

År 2019 fick 547 människorättsförsvarare och deras familjer stöd från vår akutfond, varav majoriteten arbetar i Afrika. Mer än 92 procent av alla bidragsmottagare kunde fortsätta sitt arbete efter att ha fått stöd. Läs mer om Akutfonden här.

Taggar , , ,