Uganda: Covid-19 används som ursäkt för att trakassera hbtqi-personer och journalister

Trafikerad gata i Kampala, Uganda

I Uganda har president Yoweri Museveni utlyst ett landsomfattande nödläge på grund av den rådande coronapandemin. Regeringen har beordrat begränsningar av rörelsefriheten och säkerhetsstyrkor patrullerar gatorna för att se till att reglerna följs. I kölvattnet rapporteras det om maktmissbruk, övergrepp och godtyckliga gripanden. Bland de som drabbats hårdast är grupper och människor som sedan länge utsatts för diskriminering och förtryck. 

Nödläget trädde i kraft efter att Uganda rapporterade landets första covid-19-fall den 22 mars. All kollektivtrafik, inklusive den som innefattar privatägda bilar och motorcyklar, har förbjudits. Köpcentrum, barer och butiker som inte säljer livsmedel har stängt.  

Hbtqi-personer trakasseras och fängslas 

Polisen, militären och den lokala försvarsenheten LDU genomför patruller för att säkerställa att restriktionerna upprätthålls. Enligt rapporter från vår ugandiska partnerorganisation Sexual Minorities Uganda (SMUG) använder myndigheterna pandemin och de utökade befogenheterna som ursäkt för att slå ner på landets hbtqi-personer.

Den 29 mars gick polisen till attack mot ett skyddat boende för hbtqi-personer i Kyengera utanför huvudstaden Kampala. Bland de boende och gäster som befann sig på platsen greps 23 personer. I ett uttalande från polisen framgår det att de som frihetsberövats anklagas för ”oaktsam handling som sannolikt sprider sjukdomsinfektion”. Efter att ha tillbringat en natt i polisens förvar släpptes fyra personer på grund av hälsoskäl. Samtliga av de andra gripna hålls inlåsta i Kitalyafängelset i väntan på domstolsförhandlingarna som ska äga rum den 28 april. 

– Anklagelserna mot personerna som befann sig i det skyddade boendet går inte i linje med presidentens direktiv som i huvudsak kräver att människor håller sig hemma. Det var precis vad de 23 personerna gjorde. Det är tydligt att homofobi ligger till grund för tillslaget och gripandena, säger SMUG i ett uttalande

Journalister attackeras men ingen ställs till svars 

Flera av våra lokala partnerorganisationer, bland annat den ugandiska koalitionen för mänskliga rättigheter, rapporterar om att övergreppen och kränkningarna mot de mänskliga rättigheterna når nya höjder i skuggan av coronapandemin. Ett nätverk som arbetar med att ge juridiskt stöd informerar om ugandier som misshandlats och torterats efter att presidentens direktiv upprättades.  

Bland måltavlorna för myndigheterna finns också journalister som försöker rapportera om situationen. Det ugandiska journalistnätverket för mänskliga rättigheter vittnar om att minst sju journalister i olika delar av landet har misshandlats. Förövarna går i samtliga fall fria eftersom polisen inte vill undersöka händelserna närmre. 

Vi håller ögonen på makten 

För att bekämpa spridningen av det nya coronaviruset kan vissa inskränkningar av de mänskliga rättigheterna vara nödvändiga. Men vi påminner den ugandiska regeringen om att det inte är acceptabelt att använda pandemin som en ursäkt för att trakassera journalister, hbtqi-personer, människorättsförsvarare och andra kritiska röster. 

Vi uppmanar den ugandiska regeringen att säkerställa att säkerhetsstyrkorna omedelbart upphör med trakasserierna. Regeringen bör vidta åtgärder för att garantera säkerheten för journalister, människorättsförsvarare och andra medborgare. Vidare kräver vi att alla former av diskriminering mot hbtqi-personer omedelbart upphör. 

Tillsammans med våra ugandiska partnerorganisationer fortsätter vi att bevaka situationen och hålla ögonen på makten. 

Vi håller ögonen på makten.

Auktoritära stater får inte använda pandemin som ursäkt för att tysta kritiska röster. Vi bevakar och utkräver ansvar när människors fri- och rättigheter kränks.  Du kan vara med och hålla koll tillsammans med oss här:

Genom att gå vidare godkänns vår personuppgiftshantering.

Läs mer om att hålla koll på makten under pandemin här
Taggar , , ,