Valet i Uganda kantat av dödligt våld och censur

Den 14 januari gick den ugandiska befolkningen till valurnorna för att välja president och parlament. Men upptakten till valet har kantats av dödligt våld, censur och brist på transparens samt en landsomfattande nedstängning av internet. Civilsamhällesaktörer menar därför att resultatet, och valet i stort, inte kan anses fritt och rättvist.

De två ledande kandidaterna är den sittande presidenten Yoweri Museveni, som innehaft makten i 34 år, och parlamentarikern och musikern Robert Kyagulani som även är känd som Bobi Wine. Oppositionskandidaten är populär bland landets unga och eftersom Uganda har en av världens yngsta befolkningar, med 75% under 30 år, är det många som hoppas att en förändring faktiskt är möjlig denna gång.

Med löften om en mer inkluderande och representativ politisk idé har Bobi Wine även vunnit starkt stöd bland marginaliserade grupper som i stort ignorerats under nuvarande ledarskap. För att försvara sin position lovar Museveni å andra sidan bland annat stärkt nationell säkerhet och en större armé.

Månaderna som ledde fram till gårdagens val har varit våldsamma och det finns rapporter om att minst 50 människor mist livet i samband med interventioner av polis och säkerhetsstyrka vid oppositionsmarscher. Många av dessa sammankomster upplöstes dessutom av myndigheterna för att de påståtts bryta mot coronarestriktioner. Flera demonstranter och oppositionsfigurer, däribland Bobi Wine själv, greps i samband med sammankomsterna – någonting som drog igång stora protester i många delar av landet. Civilsamhällesaktörer som kritiserat attackerna och försvinnanden av oppositionspolitiker har själva blivit måltavlor för trakasserier.

Landsomfattande nedstängning av internet

Ett par dagar före valdagen beordrade de ugandiska myndigheterna att flera sociala medieplattformar skulle blockeras. Kvällen före det att valurnorna öppnade bekräftade dessutom vår partnerorganisation Netblocks att internet stängts ner i hela Uganda. Deras data visade hur den nationella uppkopplingen sjönk till 33% av den vanliga nivån.

Vallokalerna stängde klockan fyra på eftermiddagen lokal tid och valresultaten väntas presenteras i helgen. När rösträkningen påbörjades rapporterade Netblocks om att uppkopplingen i landet sjunkit ytterligare och då endast befann sig på 12% av den vanliga nivån.

På grund av begränsade möjligheter att övervaka valet, vilket är ett resultat av den landsomfattande nedstängningen av internet, bristen på transparens samt blockeringen av informations- och kommunikationsplattformar, menar många representanter ur civilsamhället att detta inte kan betraktas som ett fritt eller rättvist val.

Omfattande våldsvåg och brist på transparens

Valobservatörer har rapporterat att de inte blivit beviljade samma typ av tillgång till att bevaka valet som under tidigare val. Bristen på transparens har uppmärksammats av flera av våra partnerorganisationer som menar att det finns behov för internationellt stöd som kan pressa de ugandiska myndigheterna att tillåta oberoende aktörer att observera valprocessen.

Det dödliga våldet, anklagelserna om valfusk, de riktade attackerna mot oppositionen, censuren och nedstängningen av internet är alla exempel på myndigheternas låga respekt för befolkningens medborgerliga och politiska rättigheter. Civil Rights Defenders står enade med våra lokala partners i denna osäkra tid och uppmanar myndigheterna att omedelbart återställa tillgången till internet samt tillåta och möjliggöra för det oberoende civilsamhället att granska och bevaka den resterande valprocessen. Vi kräver att myndigheterna garanterar ett fritt och rättvist val.

Taggar ,