Journalists’ Days uppmärksammar hårdare begränsning av pressfriheten i samband med Covid-19

För andra året i rad anordnade Civil Rights Defenders de regionala Journalists’ Days den 13-14 oktober. I år fokuserade dagarna på hur medie- och pressfriheten på västra Balkan och i Turkiet påverkats av coronapandemin. Under dagarna samlades välkända journalister, medieexperter och politiker för en serie paneldiskussioner och temamöten.

Goran Miletic, chef för Europaavdelningen på Civil Rights Defenders, och Funja Mijatovic, Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter, inledde konferensen med att understryka hur bräcklig journalisters pressfrihet i regionen är idag. Efteråt hölls en paneldiskussion om “att dela information i en tid av global kris: styrkor och utmaningar för faktakoll – och vägen framåt”. En slutsats från diskussionen var hur standarden för tillförlitlig och trovärdig informationsdelning försämrats på västra Balkan under pandemin, vilket komplicerar journalisters arbete och medför stora problem för folkhälsan.

Lorin Kadiu, från den albanska mediaportalen Citizens Channel, förklarade hur bristfällig informationsspridning påverkar Albaniens hantering av pandemin.

– Vi står inför en storskalig kommunikationskris på grund av myndigheternas agerande. Istället för att arbeta med medierna så blev myndigheterna medierna. Information om coronakrisen kommunicerades direkt från premiärministerns Facebook-sida, sa Lorin Kadiu.

I början av augusti intervjuade vi Lorin Kadiu om Albaniens bristande hantering av krisen i vår podcast The Human Rights Defender. Lyssna på avsnittet via länken nedan.

Dagen därpå hölls temamöten om bland annat fysisk och digital säkerhet, rapportering runt val, faktakoll och ny teknik. En paneldiskussion om “Felaktig information, sociala medier och journalistik: att förstå och motverka falska narrativ” med en panel bestående av grävande journalister från västra Balkan berättade om svårigheterna i att kommunicera sina rön effektivt i ett medielandskap som präglas av sofistikerade, statliga propagandakampanjer. Irena Joveva, före detta Europaparlamentariker för Slovenien, uttryckte solidaritet för sina kollegor:

– På västra Balkan verkar sensationalistiska rubriker i media, tabloidisering, kanaler som kontrolleras av politiska partier och hot mot journalister vara en del av vardagen. Tyvärr har det också normaliserats.

Över 60 deltagare följde konferensen varje dag, medan ungefär 20 personer deltog i respektive temamöte. Paneldiskussionerna var tillgängliga på engelska, albanska, makedonska, bosniska, kroatiska, serbiska och montenegrinska på en flerspråkig plattform för digitala konferenser.

För andra året i rad är Journalists’ Days en fundamental del i diskussionen om medie- och pressfrihet på västra Balkan – en rättighet som hotas i allt större utsträckning. Isabel Santon, Europaparlamentariker, sammanfattade regionens utsikter att ansluta till EU i ljuset av dessa trender:

– Det är oroväckande att se hur pressfriheten undermineras. Vi bevakar både situationen på Balkan och i alla andra länder som är potentiella EU-medlemmar.

Taggar , ,